Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

30 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΥΠ

30Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΠΟΣΥΠ)
Στις 18-19-20/03/2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  των Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ).  Πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο διαφορετική από το προηγούμενο, όσον αφορά  τον διαχειριστή της πολιτικής κατάστασης, λόγω της κυβερνητικής αλλαγής. Μια κατάσταση που εξακολουθεί να είναι μεταβατική και φυσικά να επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις.
Χαρακτηριστικό της περιόδου είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά των Συνεδρίων της Ομοσπονδίας, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν 4 εκπρόσωποι της  Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωπος-Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός του ΥΠΟΠΑΙΘ, Τ. Κουράκης.
Όλοι τους κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Τόνισαν πόσο «σημαντική είναι οι ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργάνων» των εργαζομένων από τη μια και πόσο σημαντική είναι η διαπραγμάτευση που επιχειρούν τα μέλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, συμμετείχε στο συνέδριο με 4 συνέδρους, κατέβασε δικό της πλαίσιο Δράσης το οποίο υπερψηφίστηκε και συμμετείχε στις εκλογές με δικό της ψηφοδέλτιο.  Στις τοποθετήσεις τους τα μέλη τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των Β/θμιων, αλλά πολύ περισσότερο των Α/θμιων συνδικαλιστικών τους οργάνων και εξέφρασαν την άποψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «μείνουν χωρίς δουλειά» τώρα με μια «αριστερή» κυβέρνηση.  Η αντιλαϊκή επίθεση εξακολουθεί να είναι εδώ. Έχουν χαθεί μια σειρά δικαιωμάτων που είχαν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα.
Οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης σημαίνει υποταγή. Οι πολιτικοί υπάλληλοι του καπιταλιστικού συστήματος, είτε δεξιοί είναι είτε «αριστεροί», δεν παύουν να είναι υπάλληλοι αυτού του συστήματος και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του. Συμφέροντα που είναι τελείως αντίθετα με τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού.
Είναι σημαντική, λοιπόν, η δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα οργανώσει το λαό στην κατεύθυνσης του αγώνα, της διεκδίκησης και της ανατροπής αυτού του συστήματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΨΗΦΙΣΑΝ: 66
ΕΓΚΥΡΑ:66
ΑΚΥΡΑ:0
ΛΕΥΚΑ:0
ΓΙΑ ΑΔΕΔΥ
ΨΗΦΙΣΑΝ: 66
ΕΓΚΥΡΑ:65
ΑΚΥΡΑ:1
ΛΕΥΚΑ:0
ΕΛΑΒΑΝ

ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
39
7
39
3
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
11
2
10

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
6
1
5

ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΠΑΙΘ
6
1
11
1
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΔ. ΔΡΑΣΗ
4

-



Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ, ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ στο 30ο Συνέδριο της ΠΟΣΥΠ (18-20/03/2015)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ, ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
στο 30ο Συνέδριο της ΠΟΣΥΠ (18-20/03/2015)
Η «Πρωτοβουλία εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας» ποτέ δεν διαχώρισε του συναδέλφους με κριτήριο τον τόπο και την υπηρεσία της εργασίας τους, αν ανήκουν στην Κ.Υ. ή σε περιφερειακές υπηρεσίας και εποπτευόμενους φορείς. Θεωρούμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά και επιβάλλεται από κοινού και συλλογικά να αντιμετωπιστούν.
Πρέπει να προσπαθήσουμε τα μέγιστα να συμμετάσχουν στην ΠΟΣΥΠ και πρωτοβάθμιοι σύλλογοι του υπουργείου που σήμερα δεν εντάσσονται.
Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα και στον διεκδικητικό αγώνα μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Απαραίτητος και αναγκαίος ο αγωνιστικός συντονισμός των πρωτοβάθμιων συλλόγων, αλλά και με άλλες Ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ.
Δημιουργία απεργιακού ταμείου με εισφορές των εργαζομένων.

Απαιτούμε, από το νέο Δ.Σ. της ΠΟΣΥΠ να συντονίσει τις αγωνιστικές αποφάσεις των πρωτοβάθμιων συλλόγων.
Παλεύουμε για:
1. Ανεξάρτητο νέο Οργανισμό του Παιδείας.
2. Κατάργηση του Ν. 4250/2014 περί αξιολόγησης και όλων των νόμων για την αξιολόγηση, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
3. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με διορισμούς-προσλήψεις ή μετατάξεις (ολοκλήρωση όσων βρίσκονται στη διαδικασία). Μόνο όταν αυτό δεν είναι εφικτό να πραγματοποιούνται αποσπάσεις εκπαιδευτικών για διοικητικό έργο. Προσλήψεις και για τις υπηρεσίες καθαρισμού και φύλαξης των δημόσιων χώρων και όχι μέσω ιδιωτικών εταιρειών.
4. Επιστροφή στο ωράριο εργασίας προ μνημονίου (7,5 ώρες).
5. Κατάργηση του ΙΕΠ και της ΑΔΙΠΠΔΕ.
6. Χωροταξικό, κτηριακό, βέλτιστη κατανομή των υπαλλήλων στους χώρους εργασίας.
7. Μοριοδοτούμενες μετακινήσεις και τοποθετήσεις-μεταθέσεις εντός και εκτός της Κ.Υ. και των Περιφερειακών υπηρεσιών μόνο με αίτηση του υπαλλήλου.
8. Αξιοκρατικές τοποθετήσεις προϊσταμένων και καταγγέλλουμε τον τρόπο τοποθέτησης των προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης μετά τον νέο οργανισμό.
9. Πυρασφάλεια και συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας.
10. Επαναφορά της θεσμικής άδειας.
11. Κάρτα εισόδου σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους.

Υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και περιουσίας.
1. Όχι στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών. Όχι στην εκποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.
2. Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός. Περίθαλψη, υγεία, και πρόνοια για όλους.
3. Επαναλειτουργία των καταργημένων τομέων στην Τεχνική Εκπαίδευση. Ενιαία δημόσια δωρεάν δωδεκάχρονη πολυτεχνική (γενική και τεχνική) εκπαίδευση και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Οικονομικά και ασφαλιστικά αιτήματα:
1. Κατάργηση του βαθμολόγιου-μισθολόγιου-‘φτωχολόγιου’.
2. Ξεπάγωμα της μισθολογικής-βαθμολoγικής εξέλιξης, με την άμεση κατάργηση της σχετικής μνημονιακής διάταξης και την κατάργηση της σύνδεσης βαθμού-μισθού με αξιολόγηση.
3. Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
4. Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και 13ης -14ης σύνταξης.
5. Προάσπιση των εργασιακών-ασφαλιστικών κεκτημένων.
6. Άμεση χρηματοδότηση όλων των ταμείων (ΜΤΠΥ, ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους και όχι πληρωμή επαχθών χρεών και δανείων μέσω αυτών.
7. Όχι στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και στη μείωση των εφάπαξ.
8. Να διεκδικήσουμε να καταβάλλει το Κράτος τα χρήματα που δεν έχει αποδώσει για χρόνια στα Ταμεία του δημοσίου.
9. Να ακυρωθούν-καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές αλλαγές που έγιναν με τα αντιασφαλιστικά μέτρα και νόμους την τελευταία δεκαετία. Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που να καλύπτει πλήρως και ποιοτικά τις ανάγκες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.
10. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Επιστροφή στη δουλειά όλων των «διαθέσιμων» με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και εκτός των 15000 προσλήψεων.
11. Επαναλειτουργία των καταργημένων δομών και υπηρεσιών που προσφέρουν πραγματικά στο κοινωνικό σύνολο.
12. Να μπει τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων. Κατάργηση των προγραμμάτων φτηνής και ελαστικής εργασίας. Δουλειά και όχι δουλεία, μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, με ίση αμοιβή για ίση δουλειά, ενιαία μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
13. Μέτρα για τους ανέργους. Διπλασιασμός του επιδόματος ανεργίας και επέκτασή του σε όλους. Δωρεάν περίθαλψη υγεία συγκοινωνίες ρεύμα νερό κ.α.

Φραγμό στη φοροεπιδρομή και την φοροληστεία του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.
1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και κάθε είδους χαρατσιού.
2. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
3. Άμεση μείωση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής, καθώς και των τιμών για τις στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες (φως, νερό, τηλέφωνο) με δωρεάν παροχή ενός κατώτερου ορίου κατανάλωσης. Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ) και την κατάργησή της για τα είδη πρώτης ανάγκης.
 
Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.
1. Κατάργηση του Ν. 4093, Ν. 4057/12 και 3528/07 που καταργούν το τεκμήριο της αθωότητας και θέτουν σε αργία υπαλλήλους για τους οποίους έχει κινηθεί διαδικασία πειθαρχικού ή έχει ασκηθεί δίωξη για συγκεκριμένα αδικήματα. Άμεση παύση κάθε δίωξης και ανάκληση αργιών και ποινών που επιβλήθηκαν με βάση το ισχύον αυταρχικό πειθαρχικό δίκαιο των Δ.Υ.
2. Κατάργηση των αντισυνδικαλιστικών νόμων, για πλήρη ελευθερία στην συνδικαλιστική δράση, την απεργία, τη διαδήλωση. Κατάργηση του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης.
 
Φυσικά όλα αυτά δεν είναι εφικτά με μνημόνια και τρόικα, όπως αυτά και αν ονομαστούν (πρόγραμμα, θεσμοί κτλ). Σήμερα οποιαδήποτε διεκδίκηση, ακόμα και για επιμέρους ζητήματα σκοντάφτει στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Μόνη λύση η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ, που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό του εργαζόμενου λαού.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015


ΟΧΙ στην αυταπάτη της διαπραγμάτευσης! 
Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες! Έξω η τρόικα!
Το μήνυμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών ήταν ξεκάθαρο, αποδοκιμάστηκαν οι πολιτικές και  τα μνημόνια που έφεραν την λιτότητα, τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, τις καταργήσεις επιδομάτων, τα χαράτσια και τη βαριά φορολογία, τις καταργήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, το άδειασμα των ασφαλιστικών ταμείων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Όσο ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα των εκλογών, τόσο θολώνει το τοπίο που αφορά στην ανατροπή  και κατάργηση των πελατειακών σχέσεων, των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων, της προκαθορισμένης αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, γνωρίζοντας ότι μπορεί να διεκδικήσει την κυβέρνηση μόνο εάν είχε την υποστήριξη ή έστω την ανοχή των διάφορων κέντρων εξουσίας, επιδόθηκε σε ένα ράλι προσαρμογής στις απαιτήσεις των κέντρων αυτών. Περιδιάβηκε στα διάφορα μέρη, ορκίστηκε πίστη στο «ανήκομεν στη δύση», βεβαίωσε την προσήλωσή του στο καπιταλιστικό κέρδος, μετατοπίστηκε από το σκίσιμο των μνημονίων στην αξιοπρεπή διαπραγμάτευση.
Η σύμπραξη ενός «αριστερού» κόμματος με ένα δεξιό αντιδραστικό κόμμα είναι μία ακόμα απόδειξη της συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής, της πολιτικής των μνημονίων και της υποταγής. Τα προεκλογικά συνθήματα για ρήξη με τους ισχυρούς εταίρους στην Ε.Ε. για την πλειοψηφία που ψήφισε τους αριστερούς συνδυασμούς σημαίνει λαϊκή κυριαρχία και αυτοδιάθεση. Η θέση των νέων κυβερνητικών κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., δεν αποδεσμεύει τη χώρα από τις υποχρεώσεις απέναντι στους τοκογλύφους δανειστές. Η διαπραγμάτευση με την οικονομική ελίτ, όσο σκληρή και φιλολαϊκή κι αν εμφανίζεται, δεν είναι πολιτική σύγκρουσης και ανατροπής υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Η σκληρή επιτήρηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αφήνει ελάχιστα περιθώρια στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ακόμα και στα ζητήματα που υπάρχουν υποτίθεται θετικές δεσμεύσεις  δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η κωλοτούμπα που έγινε στο ζήτημα των 751 €, οι δηλώσεις για επιστροφή των διαθέσιμων από Σεπτέμβρη και οι παλινωδίες για την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων δεν είναι καλά σημάδια. Η ανατροπή της  πολιτικής που μας δοκιμάζει και μας εξαθλιώνει και η αλλαγή με κοινωνική δικαιοσύνη, για ένα κράτος με δημόσια και δωρεάν παιδεία και περίθαλψη για όλους, θα παραμείνουν υπόσχεση και προσδοκία για τις λαϊκές μάζες.
Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων, δεν αναγνωρίζει ως νίκη υπέρ των αγώνων των εργαζομένων, των πέντε τελευταίων δύσκολων ετών, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, παραχώρηση και υποχώρηση ή οποιαδήποτε απόφαση πραγματοποιείται στα πλαίσια μνημονιακών υποχρεώσεων που μας επέβαλαν οι προηγούμενες συγκυβερνήσεις. Απαιτούμε την άμεση και χωρίς καθυστέρηση ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Απαιτούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να παραδώσουμε στους νέους ένα μέλλον λαϊκής κυριαρχίας. Ένα μέλλον όπου ο λαός θα είναι νοικοκύρης στον τόπο του.
Κερδίσαμε μια μικρή μάχη (αποδοκιμάστηκαν οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις), έχουμε μπροστά μας να κερδίσουμε πολλές μάχες ακόμα, έως και τον πόλεμο κατά της εξάρτησης, κατά του ιμπεριαλισμού, των καπιταλιστών και του υπηρετικού πολιτικού τους προσωπικού, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συλλογικούς, μαζικούς αγώνες κι όχι με ανάθεση. Το πλαίσιο διεκδίκησης των βασικών δικαιωμάτων στις σπουδές, στη δουλειά και στις ελευθερίες δεν μπορεί παρά να παραμείνει όπως έχει. Αυτό το κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης θα γίνει πιο αποτελεσματικό όσο ενισχύεται η πάλη ενάντια σε όλες τις μορφές της εξάρτησης (από ΕΕ-ΔΝΤ-Ντόπια Αστική Τάξη), η πάλη ενάντια στη συνδιαχειριστική κατεύθυνση.
·      ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ, ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
·      Ν’ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ.
·      ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
·      ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 4250. ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
·      ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στο Υπουργείο Παιδείας