Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Για το 28ο Συνέδριο της ΠΟΣΥΠ


Για το 28ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του Υπουργείου Παιδείας
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
 Μόλις πριν λίγες ημέρες η Πρωτοβουλία εργαζομένων ενημερώθηκε για την διεξαγωγή του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ) από το οποίο θα αναδειχθεί και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
 Εντύπωση προκαλεί ο μικρός αριθμός των συνέδρων καθώς και των συλλόγων που καλούνται να λάβουν μέρος στην διαδικασία απολογισμού δράσης καθώς και στις εκλογές ανάδειξης νέου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν υπήρχε σαφής εικόνα και ενημέρωση για το ποιοι είναι οι σύλλογοι που θα εκπροσωπηθούν καθώς και ποιοί θα αποκλειστούν από το συνέδριο αυτό και για ποιο λόγο.  Έχουμε κάθε λόγο να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας για το αν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες από το ΔΣ της ομοσπονδίας για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση των συλλόγων των εργαζομένων, πέρα από τις τυχόν ευθύνες των ίδιων των συλλόγων.
 Η λογική του αποκλεισμού είναι αντίθετη σε κάθε έννοια συλλογικότητας, συσπείρωσης και αλληλεγγύης οι οποίες δεν είναι έννοιες αφηρημένες και άνευ περιεχομένου. Κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα που έχουν οι εργαζόμενοι να δώσουν για την απόκρουση της πρωτόγνωρης βαρβαρότητας που έχει επιβληθεί στην κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια.
Η βαρβαρότητα αυτή έχει να κάνει με τη συνεχή απώλεια του εισοδήματός μας, τις περικοπές των μισθών, την επιβολή των χαρατσιών, τα πλήγματα στη δημόσια υγεία, στη δημόσια παιδεία με τα σχολειά που Γενάρη μήνα έχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, αλλά και τη συνολικότερη υποβάθμιση της ζωής μας. Ο χώρος εργασίας έχει γίνει κυριολεκτικά ασφυκτικός, καθώς κάθε μέρα στοιβαζόμαστε όλο και περισσότεροι, με τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους να έχουν κλείσει, χωρίς να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλειά μας όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Το ωράριο εργασίας καταστρατηγείται και κάποιες φορές γίνεται εξοντωτικό χωρίς οι επιπλέον ώρες να αμείβονται. Η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού που επίκεινται το επόμενο διάστημα είναι άμεσα συνδεδεμένες με σχέδιο απολύσεων. Η συρρίκνωση των δομών του Υπουργείου Παιδείας, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών, σχολείων και σχολών με μόνο κριτήριο τον περιορισμό των δαπανών συνιστά πλήγμα για την εκπαίδευση. Ήδη το προσωπικό του υπουργείου έχει περιοριστεί μετά τον εξαναγκασμό σε συνταξιοδότηση συναδέλφων που αποχώρησαν για να αποφύγουν το καθεστώς της εφεδρείας. Ο περιορισμός των προσλήψεων σε μόλις δύο χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για τις ανάγκες όλων των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για την επόμενη σχολική χρονιά είναι ενδεικτικό για το τι πρόκειται να γίνει.
Το απερχόμενο ΔΣ της Ομοσπονδίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όχι μόνο ήταν απόν αλλά και μέλη του στάθηκαν προκλητικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια αντίστασης των εργαζομένων συμπεριφερόμενα ως δύναμη κρούσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Η επιλογή της αδράνειας στην οποία καταδικάζουν τα συλλογικά όργανα οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ισοδυναμεί με  έμπρακτη συναίνεση  στις επιλογές της τρικομματικής κυβέρνησης και της Τρόικα. Με βάση τα παραπάνω καταψηφίζουμε τον Διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του απερχόμενου ΔΣ της ΠΟΣΥΠ.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βιώνουμε έναν οικονομικό και κοινωνικό πόλεμο που διεξάγεται σε βάρος των μισθωτών και σε όφελος του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και την Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε., Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ο οποίος έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση μεγάλη μερίδα του λαού και έχει πραγματικά  θύματα. Αυτό που θα μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάσχεσης της επίθεσης που δέχεται συνολικά η ελληνική κοινωνία και οι επιμέρους ομάδες της, όπως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ειδικότερα οι υπάλληλοι του υπουργείου παιδείας, είναι η ενίσχυση της συλλογικότητας κόντρα στην απογοήτευση και την παραίτηση, η διαμόρφωση εστιών αντίστασης σε κάθε εργασιακό χώρο, και ο μετασχηματισμός τους μέσα στην κοινωνία σε ένα ενιαίο μέτωπο ανατροπής των μνημονίων και του πλέγματος των νόμων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που επιβάλει το καθεστώς της υποτέλειας.
Η Πρωτοβουλία με τη συμμετοχή της σε αυτή τη διαδικασία και στις εκλογές της ΠΟΣΥΠ θέλει να εκφράσει την λογική της ενίσχυσης των συλλογικών οργάνων, της συντονισμένης αντίστασης και του αγώνα με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, την υγεία, την παιδεία και όλων των κοινωνικών κατακτήσεων.
Είμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους εργαζόμενους που δίνουν την μάχη μέσα στο συνδικαλιστικό τους χώρο, όπως οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στους άνεργους γιατί μόνο από κοινού μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική που καταστρέφει τις ζωές μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ

1.       Ο ρόλος της ομοσπονδίας πρέπει να είναι η ενημέρωση των εργαζομένων, η ενίσχυση και η υποβοήθηση της συνδικαλιστικής έκφρασης, ο συντονισμός της δράσης των συλλόγων των εργαζομένων του υπουργείου αλλά και των άλλων σωματείων του δημοσίου τομέα και φορέων της κοινωνίας. Ο αγώνας των υπαλλήλων στο δημόσιο χρειάζεται έμπρακτα και αλληλέγγυα να συναντηθεί, να ενωθεί με τον αγώνα των εργαζομένων, ανέργων και απολυμένων του ιδιωτικού τομέα. Να απευθύνει άμεσα κάλεσμα το νέο ΔΣ προς όλα τα σωματεία και τις ομοσπονδίες για τα θέματα των επερχόμενων αξιολογήσεων, διαθεσιμοτήτων, απολύσεων. Προσπάθεια συμφωνίας για άμεση απάντηση με κλιμάκωση του αγώνα.
2.       Συντονισμός για καλύτερη οργάνωση και αντίσταση, ώστε μέσα από αγώνες να μη γίνει καμιά απόλυση, με ή χωρίς αξιολόγηση, με ή χωρίς διαθεσιμότητα.
  1. Δημιουργία απεργιακού ταμείου για τη στήριξη των εργαζομένων, ιδιαίτερα σήμερα που είναι επιτακτική ανάγκη η κλιμάκωση του αγώνα.
  2. Αναθεώρηση εξαρχής της οικονομικής πολιτικής των συνδρομών σε όλες τις βαθμίδες από τα πρωτοβάθμια σωματεία έως την ΑΔΕΔΥ, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στη σύγχρονη οικονομική δυσχέρεια που έχει επέλθει το σύνολο των συναδέλφων.
  3. Αν παλαιότερα υπήρχε η πολιτική βούληση και η δυνατότητα παροχών (ψίχουλων) σε επιμέρους κλάδους και κατηγορίες εργαζομένων, σήμερα αυτό είναι αδύνατον, λόγω μνημονίων, ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η όποια διεκδίκηση δεν μπορεί να παρακάμπτει τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα ενάντια στις πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με την επιβολή της Τρόικα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ),.
  4. Οι αποφάσεις και οι δράσεις της Ομοσπονδίας πρέπει ν’ αντιτάσσονται στις κυβερνητικές απειλές και την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων, τις επιτάξεις και τις απολύσεις, την κρατική καταστολή, το παρακράτος, τον κατευθυνόμενο εκφασισμό της κοινωνίας και την καλλιέργεια του ρατσισμού.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην εργασία-Καμία απόλυση
Δωρεάν Δημόσια Παιδεία για όλους
Οργάνωση, Αντίσταση, Αγώνας 

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας

http://protovouliaergaz.blogspot.gr                           protovouliaergaz@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου