Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ, ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ στο 30ο Συνέδριο της ΠΟΣΥΠ (18-20/03/2015)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ, ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
στο 30ο Συνέδριο της ΠΟΣΥΠ (18-20/03/2015)
Η «Πρωτοβουλία εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας» ποτέ δεν διαχώρισε του συναδέλφους με κριτήριο τον τόπο και την υπηρεσία της εργασίας τους, αν ανήκουν στην Κ.Υ. ή σε περιφερειακές υπηρεσίας και εποπτευόμενους φορείς. Θεωρούμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά και επιβάλλεται από κοινού και συλλογικά να αντιμετωπιστούν.
Πρέπει να προσπαθήσουμε τα μέγιστα να συμμετάσχουν στην ΠΟΣΥΠ και πρωτοβάθμιοι σύλλογοι του υπουργείου που σήμερα δεν εντάσσονται.
Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα και στον διεκδικητικό αγώνα μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Απαραίτητος και αναγκαίος ο αγωνιστικός συντονισμός των πρωτοβάθμιων συλλόγων, αλλά και με άλλες Ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ.
Δημιουργία απεργιακού ταμείου με εισφορές των εργαζομένων.

Απαιτούμε, από το νέο Δ.Σ. της ΠΟΣΥΠ να συντονίσει τις αγωνιστικές αποφάσεις των πρωτοβάθμιων συλλόγων.
Παλεύουμε για:
1. Ανεξάρτητο νέο Οργανισμό του Παιδείας.
2. Κατάργηση του Ν. 4250/2014 περί αξιολόγησης και όλων των νόμων για την αξιολόγηση, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
3. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με διορισμούς-προσλήψεις ή μετατάξεις (ολοκλήρωση όσων βρίσκονται στη διαδικασία). Μόνο όταν αυτό δεν είναι εφικτό να πραγματοποιούνται αποσπάσεις εκπαιδευτικών για διοικητικό έργο. Προσλήψεις και για τις υπηρεσίες καθαρισμού και φύλαξης των δημόσιων χώρων και όχι μέσω ιδιωτικών εταιρειών.
4. Επιστροφή στο ωράριο εργασίας προ μνημονίου (7,5 ώρες).
5. Κατάργηση του ΙΕΠ και της ΑΔΙΠΠΔΕ.
6. Χωροταξικό, κτηριακό, βέλτιστη κατανομή των υπαλλήλων στους χώρους εργασίας.
7. Μοριοδοτούμενες μετακινήσεις και τοποθετήσεις-μεταθέσεις εντός και εκτός της Κ.Υ. και των Περιφερειακών υπηρεσιών μόνο με αίτηση του υπαλλήλου.
8. Αξιοκρατικές τοποθετήσεις προϊσταμένων και καταγγέλλουμε τον τρόπο τοποθέτησης των προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης μετά τον νέο οργανισμό.
9. Πυρασφάλεια και συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας.
10. Επαναφορά της θεσμικής άδειας.
11. Κάρτα εισόδου σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους.

Υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και περιουσίας.
1. Όχι στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών. Όχι στην εκποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.
2. Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός. Περίθαλψη, υγεία, και πρόνοια για όλους.
3. Επαναλειτουργία των καταργημένων τομέων στην Τεχνική Εκπαίδευση. Ενιαία δημόσια δωρεάν δωδεκάχρονη πολυτεχνική (γενική και τεχνική) εκπαίδευση και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Οικονομικά και ασφαλιστικά αιτήματα:
1. Κατάργηση του βαθμολόγιου-μισθολόγιου-‘φτωχολόγιου’.
2. Ξεπάγωμα της μισθολογικής-βαθμολoγικής εξέλιξης, με την άμεση κατάργηση της σχετικής μνημονιακής διάταξης και την κατάργηση της σύνδεσης βαθμού-μισθού με αξιολόγηση.
3. Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
4. Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και 13ης -14ης σύνταξης.
5. Προάσπιση των εργασιακών-ασφαλιστικών κεκτημένων.
6. Άμεση χρηματοδότηση όλων των ταμείων (ΜΤΠΥ, ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους και όχι πληρωμή επαχθών χρεών και δανείων μέσω αυτών.
7. Όχι στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και στη μείωση των εφάπαξ.
8. Να διεκδικήσουμε να καταβάλλει το Κράτος τα χρήματα που δεν έχει αποδώσει για χρόνια στα Ταμεία του δημοσίου.
9. Να ακυρωθούν-καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές αλλαγές που έγιναν με τα αντιασφαλιστικά μέτρα και νόμους την τελευταία δεκαετία. Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που να καλύπτει πλήρως και ποιοτικά τις ανάγκες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.
10. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Επιστροφή στη δουλειά όλων των «διαθέσιμων» με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και εκτός των 15000 προσλήψεων.
11. Επαναλειτουργία των καταργημένων δομών και υπηρεσιών που προσφέρουν πραγματικά στο κοινωνικό σύνολο.
12. Να μπει τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων. Κατάργηση των προγραμμάτων φτηνής και ελαστικής εργασίας. Δουλειά και όχι δουλεία, μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, με ίση αμοιβή για ίση δουλειά, ενιαία μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
13. Μέτρα για τους ανέργους. Διπλασιασμός του επιδόματος ανεργίας και επέκτασή του σε όλους. Δωρεάν περίθαλψη υγεία συγκοινωνίες ρεύμα νερό κ.α.

Φραγμό στη φοροεπιδρομή και την φοροληστεία του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.
1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και κάθε είδους χαρατσιού.
2. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
3. Άμεση μείωση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής, καθώς και των τιμών για τις στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες (φως, νερό, τηλέφωνο) με δωρεάν παροχή ενός κατώτερου ορίου κατανάλωσης. Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ) και την κατάργησή της για τα είδη πρώτης ανάγκης.
 
Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.
1. Κατάργηση του Ν. 4093, Ν. 4057/12 και 3528/07 που καταργούν το τεκμήριο της αθωότητας και θέτουν σε αργία υπαλλήλους για τους οποίους έχει κινηθεί διαδικασία πειθαρχικού ή έχει ασκηθεί δίωξη για συγκεκριμένα αδικήματα. Άμεση παύση κάθε δίωξης και ανάκληση αργιών και ποινών που επιβλήθηκαν με βάση το ισχύον αυταρχικό πειθαρχικό δίκαιο των Δ.Υ.
2. Κατάργηση των αντισυνδικαλιστικών νόμων, για πλήρη ελευθερία στην συνδικαλιστική δράση, την απεργία, τη διαδήλωση. Κατάργηση του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης.
 
Φυσικά όλα αυτά δεν είναι εφικτά με μνημόνια και τρόικα, όπως αυτά και αν ονομαστούν (πρόγραμμα, θεσμοί κτλ). Σήμερα οποιαδήποτε διεκδίκηση, ακόμα και για επιμέρους ζητήματα σκοντάφτει στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Μόνη λύση η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ, που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό του εργαζόμενου λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου