Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 31Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΥΠ
 
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Από 20 έως 22 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε το 31ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ).
Ως Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας τοποθετηθήκαμε με τρόπο ξεκάθαρο πάνω στα φλέγοντα προβλήματα, τα οποία δεν είναι άλλα από εκείνα που δημιουργούνται από τον ανοιχτό κοινωνικό-οικονομικό και ταξικό πόλεμο που δέχεται το σύνολο του κόσμου της εργασίας μέσω των μνημονιακών μέτρων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Μέτρα που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες, όσο και η σημερινή κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά επικράτησαν οι συντεχνιακές λογικές του «διαίρει και βασίλευε» με κυρίαρχο το ζήτημα του οργανισμού (ενιαίου ή διακριτού) της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Υπηρεσιών. Για άλλη μια φορά επικράτησε η γνωστή αντιπαράθεση, αφενός μεταξύ περιφερειακών υπαλλήλων και υπαλλήλων της Κ.Υ., κι αφετέρου μεταξύ διοικητικών και εκπαιδευτικών.
Η πόλωση γύρω από το ψευδοδίλλημα ένας ή δύο (ή περισσότεροι) οργανισμοί και η διάκριση, όσον αφορά τα ασφαλιστικά, φορολογικά, μισθολογικά και υπηρεσιακά ζητήματα, μεταξύ διοικητικών της κεντρικής υπηρεσίας, διοικητικών των περιφερειακών υπηρεσιών και εκπαιδευτικών, οδηγούν στην περιχαράκωση και απομόνωση των εργαζομένων και στον αποπροσανατολισμό μας από την αναζήτηση πραγματικών λύσεων στα ουσιαστικά μας προβλήματα. Οι τοποθετήσεις μας στα συγκεκριμένα ζητήματα ήταν οι εξής:
1. Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με διορισμούς, Στο βαθμό που αυτό δεν είναι εφικτό οι κενές οργανικές να καλυφθούν με μετατάξεις.
2. Το αμετάθετο για όλους και η μετάθεση να γίνεται μόνο με αίτηση του ίδιου του υπαλλήλου.
Θεωρούμε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία ούτε θέλει, αλλά ούτε και μπορεί ν’ ασχοληθεί με τα πραγματικά ζητήματα, που για μας είναι το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα, το νέο ληστρικό φορολογικό καθώς και όλα τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν και αυτά που πρόκειται να ψηφιστούν, τα οποία θα μειώσουν και άλλο τον ήδη μειωμένο μισθό μας, θα περιορίσουν και άλλο τα εργασιακά μας δικαιώματα.
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.
31ο Τακτικό Απολογιστικό Συνέδριο ΠΟΣΥΠ
Συναδέρφισσες, Συνάδερφοι
Ενάμιση χρόνο σχεδόν μετά την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ένας χρόνος μετά το Συνέδριο της ΠΟΣΥΠ και διαπιστώνουμε πως δεν έχει τέλος, αλλά ούτε και όριο η υποταγή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και στα ιμπεριαλιστικά αφεντικά. Αυτό που είπαμε πέρυσι και δυσαρεστήθηκαν κάποιοι, ότι «κάθε διαπραγμάτευση σημαίνει υποταγή», επιβεβαιώθηκε πάρα πολλές φορές τον περασμένο χρόνο. Μια κυβέρνηση που πέρασε και πρόκειται να περάσει μια σειρά από τα πιο σκληρά μέτρα των τελευταίων ετών. Μια κυβέρνηση που συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο, ακόμα και με τα ίδια επιχειρήματα, το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή όμως είναι υπεύθυνη και για ένα λόγο παραπάνω: κατάφερε να βάλει στη γωνία όλα τα κινήματα και τις αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν τη διετία 2010-2012, μπρός στην αναμονή της «αριστερής κυβέρνησης που θα έλυνε όλα τα προβλήματα». Στην ίδια αναμονή είμαστε και τον τελευταίο χρόνο, στην κατεύθυνση επίτευξης μιας «καλής διαπραγμάτευσης».
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, βέβαια, σ’ αυτό έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες σε αναντιστοιχία με το μέγεθος της επίθεσης, συνέχισαν να καλλιεργούν την απογοήτευση για την κατάσταση του δημοσιουπαλληλικού κινήματος. Συνέχισαν να προτάσσουν «τον πραγματικό διάλογο», αντί να παίξουν το ρόλο που τους αντιστοιχεί στην αφύπνιση των εργαζομένων, στην οργάνωση, την αντίσταση  στην επίθεση των δικαιωμάτων του, καθώς και τη διεκδίκηση νέων.  Για να βγουν απ’ την υποχρέωση στην καλύτερη περίπτωση προκηρύσσουν μια απεργία μόνο του δημόσιου τομέα, την οποία δεν την προετοιμάζουν καθόλου στον κόσμο και δεν αφήνουν και περιθώρια για συνέχιση. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την άλλη, και ενώ φαίνεται ότι το ασφαλιστικό και το φορολογικό που θέλουν να περάσουν, κυβέρνηση και τρόικα είναι πολύ χειρότερο από αυτό που συζητιόταν ένα διάστημα πιο πριν, το μόνο που ξεστομίζουν είναι η 48ωρη απεργία που θα πρέπει να γίνει την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού, και στο μεσοδιάστημα τίποτα.
Συνάδερφοι, Συναδέρφισσες,
Η κοινωνική ασφάλιση είναι κατάκτηση! Το ασφαλιστικό είναι ζήτημα ταξικής αντιπαράθεσης και τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ έχουν σκοπό να αφαιρέσουν ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων.  Γι’ αυτό και για να ανατραπεί η νέα επίθεση απαιτούνται ανυποχώρητοι αγώνες και όχι συνδιαλλαγή και «διάλογος». Απαιτείται η ανασυγκρότηση των δυνάμεων των εργαζομένων  με τη λογική της οργάνωσης και της αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς και συνολικά, και όχι με τη λογική της ανάθεσης. Η συνδικαλιστική ηγεσία έχει αποδείξει ότι όχι μόνο δεν θέλει και δεν μπορεί να οδηγήσει σε νικηφόρους αγώνες, αλλά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να κυριαρχεί η ηττοπάθεια και η υποταγή στις ορέξεις του κεφαλαίου. Αυτή η συνεχής οπισθοχώρηση, η διάλυση του κινήματος και η μοιρολατρία είναι που έχει επιτρέψει την   ισοπέδωση   μιας   σειράς   κατακτήσεων   των   εργαζομένων   και   του   λαού   και  εξαθλιώνει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι τους. Είναι ζωτικής σημασίας και ανάγκη η ανατροπή αυτών των αρνητικών συσχετισμών.  
Παράλληλα μια νέα φοροληστεία ανακοινώθηκε με αύξηση σ' όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες με την αλλαγή του ΦΠΑ στο 24% και στους φόρους σε καύσιμα. τηλεφωνία, ρεύμα, εισιτήρια κ.ά. Την επιδρομή αυτή συμπληρώνουν οι νέοι φορολογικοί συντελεστές άμεσης φορολόγησης του εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους κι ελεύθερους επαγγελματίες και η μείωση του αφορολόγητου, καθώς και η κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών για όλους. 'Έτσι οι μειωμένοι μισθοί και συντάξεις θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές. 
Δεν είναι μικρότερης σημασίας το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας, αγαθών και υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας.
Ένα άλλο, εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι το προσφυγικό. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, η επίθεση του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας έχει διττή μορφή. Αφενός πολέμους διεθνώς και στη γειτονιά μας (βλέπε Συρία, Λιβύη κ.τ.λ.), αφετέρου με τον κοινωνικό-οικονομικό πόλεμο στη χώρα μας και στις άλλες χώρες της περιφέρειας της ΕΕ, αλλά πλέον κινείται και προς τον πυρήνα της (βλέπε Γαλλία). Σφίγγει γύρω μας ολοένα και περισσότερο ο κλοιός του πολέμου. Έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος των ιμπεριαλιστών, όσον αφορά το αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας και το δράμα των προσφύγων που, σήμερα, με άκρα υποκρισία θρηνολογεί για την ισλαμική τρομοκρατία και τα αποτελέσματά της. Η κυβερνητική πολιτική δεν βρίσκεται μόνο μπλεγμένη σε σοβαρά και επικίνδυνα αδιέξοδα στο προσφυγικό ζήτημα. Έχει, να αντιμετωπίσει τη κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο από την παρουσία του ΝΑΤΟ, που υποτίθεται κλήθηκε για να συμβάλει στη μείωση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα, με βαρύ αντίτιμο τη θεώρηση του Αιγαίου ως περιοχής νατοϊκού ελέγχου και όχι ελληνικού. Μόνο εάν σταματήσει   το   ματοκύλισμα   στη Συρία θα μπορέσει να λυθεί το προσφυγικό.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
·      ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ και ΟΧΙ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ
·      Συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα!
·      ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ!
·      ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΗΔΗ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.
·      ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
·   ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ.   Για   να   μπορέσουν   οι πρόσφυγες να ξαναγυρίσουν ασφαλείς στην πατρίδα   τους   και   να   πάρουν   τη   ζωή   στα δικά   τους   χέρια
·      ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την ελληνική συμμετοχή και διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
·      ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕΒΑΣΤΑ όλα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, κόντρα στην πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης, του εγκλωβισμού τους και των ομαδικών απελάσεων-«επαναπροωθήσεων».
·      ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τα κηρύγματα μίσους και ρατσισμού που θέλουν να παρουσιάσουν τα θύματα του πολέμου ως εχθρούς και τρομοκράτες.
·      ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!
ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ,
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ! 

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου