Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στα βόρεια σύνορα, στο Αιγαίο και στην περιοχή της Κύπρου βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία περίοδο. Βαλκανικές «εκκρεμότητες», όπως αυτή με την ΠΓΔΜ και το όνομα «Μακεδονία», ελληνοτουρκικοί ανταγωνισμοί, Κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν σήμερα μέτωπα αντιπαράθεσης που συνεχώς οξύνονται και απειλούν με επικίνδυνες εξελίξεις τους λαούς.
Ο ευρωατλαντικός άξονας, στα πλαίσια του εν εξελίξει Γ΄ παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου δεν «επιθυμεί» φιλία της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες. Επιδίωξή του είναι, όπου δεν μπορεί να επιβληθεί με ειρηνικό τρόπο και εθελοδουλία των ντόπιων αστικών τάξεων, να δημιουργεί εντάσεις, οξύνσεις των αντιθέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά ελεγχόμενες ώστε να δικαιολογεί τις παρεμβάσεις του και τον «προστατευτικό» του ρόλο.
Και όσο οι ντόπιες αστικές τάξεις της περιοχής καθώς και το πολιτικό τους προσωπικό και οι κυβερνήσεις ενισχύουν τα δεσμά της εξάρτησης από Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, τόσο φουσκώνουν οι επίσημοι και ανεπίσημοι εθνικισμοί, -όπως αυτός με τα συλλαλητήρια για το όνομα «Μακεδονία»- καθώς όλοι τους θεωρούν ότι έχουν τις «πλάτες» των ισχυρών συμμάχων για να διεκδικήσουν αναβάθμιση ρόλου και θέσης. Οι τόνοι των δηλώσεων ανεβαίνουν συνεχώς και δημιουργείται πολεμικό κλίμα και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, που τροφοδοτούν παραπέρα την ένταση. Στον τούρκικο μεγαλοϊδεατισμό ήρθαν ν’ απαντήσουν οι  δηλώσεις Πρ. Παυλόπουλου ότι «μπορεί να μην έχουμε το έδαφος εκείνο που ιστορικά μας αναλογούσε» για ν’ αποκαλύψει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις απόψεις και τις επιθυμίες της ντόπιας αστικής τάξης.
Ιστορικά δεν είναι λίγες οι φορές που οι αστικές τάξεις της περιοχής έχουν οδηγήσει τους λαούς μας σε άδικους πολέμους, σε πολλές σφαγές και καταστροφές για να προωθήσουν τόσο τα δικά τους συμφέροντα, όσο και τα συμφέροντα των ισχυρών συμμάχων-προστατών.
Μέσα σε αυτό το επικίνδυνο και αντιδραστικό κλίμα, είναι αρνητικό το γεγονός ότι τα λαϊκά κινήματα, παρά τις προσπάθειες πολλών ανεξάρτητων αγωνιστών, βρίσκονται σε οπισθοχώρηση και οι λαοί κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε άδικους πολέμους. Οι μεγάλες δόσεις εθνικισμού και σωβινισμού που ποτίζονται οι λαοί σήμερα, είναι για να τους περιθωριοποιήσουν και να τους αποπροσανατολίσουν έτσι ώστε να γίνουν πιο εύκολα διαχειρίσιμοι από τις δυνάμεις του συστήματος.
Για ν’ ανατραπεί αυτό το κλίμα, η ενεργοποίηση του εργατικού – λαϊκού παράγοντα, εργαζομένων και νεολαίας σε αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική- φιλειρηνική κατεύθυνση είναι αναγκαία και επείγουσα. Ο εθνικισμός και ο φασισμός είναι συμπληρωματικές εκφράσεις του αστικού κράτους. Αποτελούν την πιο ακραία μορφή του και λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για τη συνολικότερη δεξιά μετατόπισή του, αλλά και την εντατικότερη επίθεση στα λαϊκά στρώματα. Πρέπει να υπάρχει   άμεση απάντηση τόσο κινηματικά όσο και ιδεολογικά, και στον εθνικισμό και στον φασισμό.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
·         Είναι αναγκαίο, να εναντιωθούμε στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και να απαιτήσουμε το διώξιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων από τη χώρα μας.
·         Να πούμε ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!
·         Να σταθούμε αντιμέτωποι με τις πολιτικές του εθνικισμού και του φασισμού.
·         Να καταδικάσουμε κάθε ενέργεια άμεσης ή έμμεσης, εδαφικής ή άλλης διεκδίκησης, αλλαγής συνόρων, αλυτρωτισμού, σωβινισμού και τυχοδιωκτισμού, των γειτονικών χωρών σε βάρος της Ελλάδας ή της Ελλάδας σε βάρος των γειτονικών χωρών.
·         Λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία για την Ελλάδα και όλους τους λαούς, σεβασμός των μειονοτήτων σε κάθε χώρα.
·         Χτίζοντας ένα κοινό αντιπολεμικό μέτωπο ας δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη, τη φιλία και την συνεργασία όλων των λαών της περιοχής!

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπ. Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου