Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που αποτελεί συνέχεια και υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής που αξιοποιεί τη συγκυρία της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης ενάντια στον κόσμο της εργασίας και προς όφελος του κεφαλαίου.

Με το νέο νόμο η κυβέρνηση θεσμοθετεί την εργασιακή ζούγκλα. Το 8ωρο-5ήμερο, η σταθερή και πλήρης εργασία, οι συλλογικές συμβάσεις, η υπερωριακή αμοιβή, η κυριακάτικη αργία μπαίνουν στο στόχαστρο.

Παράλληλα ο νόμος αυτός επιχειρεί να αλλάξει τη μορφή των συνδικάτων –σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα– και να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στη δυνατότητα προκήρυξης απεργιών και συλλογικής οργάνωσης και δράσης, ανεξάρτητης από το κράτος και την εργοδοσία.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα και έχουν πανεργατική στόχευση.

Το νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και τον λαό. Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει αποσυρθεί και να ανατραπεί.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ, η πλειοψηφία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, ακύρωσαν την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ που καλούσε σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 3 Ιουνίου, για την επόμενη Πέμπτη 10 Ιουνίου! Ακύρωσαν Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που πήραν αποφάσεις και ήδη έκαναν καμπάνια για την επιτυχία της απεργίας ενώ καλούσαν και σε κλιμάκωση, συρόμενη από την απόφαση της γνωστής φιλεργοδοτικής ΓΣΕΕ.

Την ίδια στιγμή, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου στις 2/6, όπου το τακτικό μέλος της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, απουσίαζε και την παράταξη εκπροσώπησαν δύο μέλη της, η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου, «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» (βλ. ΔΑΚΕ), αρνήθηκε να υπερψηφίσει την πρόταση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων για κάλεσμα υπέρ της απεργίας στις 10 Ιουνίου και κατά την πάγια τακτική της, αρκείται σε μια «ξερή» κοινοποίηση στα email, των ανακοινώσεων της ΑΔΕΔΥ ή/και της γνωστής ΟΣΕΚΔΥΠ (ενδιαφέρον ποιοι υπερψηφίζουν εκεί την απόφαση για συμμετοχή στην απεργία;). Γι’ αυτούς, φαίνεται πως είναι δευτερεύουσας σημασίας η κατάργηση του 8ωρου, της Κυριακάτικης αργίας, του ασφυκτικού ελέγχου του κράτους στα σωματεία, η απελευθέρωση των απολύσεων. Καλλιεργούν στους εργαζόμενους της Κεντρικής Υπηρεσίας αυταπάτες, ότι αυτά που έρχονται αφορούν κάποιους άλλους και ότι εμείς του «στενού» δημόσιου τομέα δεν κινδυνεύουμε και δεν χρειάζεται να απεργούμε!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η Πρωτοβουλία Εργαζομένων πιστεύει στην αναγκαιότητα της κλιμάκωσης των αγώνων μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου και στις επιμέρους κινητοποιήσεις.

 

  • ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΆΣΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΉ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 10/6 ΝΑ ΔΙΑΨΕΎΣΟΥΝ ΑΥΤΟΎΣ ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
  • Η ΜΑΧΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ

 

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ

Απαιτούμε:

· Άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου

· Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την απεργία, τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες – κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία

· Απαγόρευση των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

· Κατάργηση της ελαστικής εργασίας, ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ – ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΆ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ

· Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας

 

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου