Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάδερφοι/ συναδέρφισσες


06-09-2011
Συνάδερφοι/ συναδέρφισσες.
Το τελευταίο διάστημα θα έχετε παρατηρήσει όλοι την έντονη ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών τους, διότι προφανώς αισθάνονται ότι απειλούνται από τους εργαζόμενους μέσα και έξω από το υπουργείο. Το μετατρέπουν, λοιπόν σε φρούριο. Κάγκελα παντού, καθημερινή παρουσία των δυνάμεων καταστολής, απαγόρευση εισόδου των εργαζομένων στο υπόγειο γκαράζ. Το τελευταίο διάστημα το μόνο που «χτίζεται» στο χώρο της Παιδείας είναι τα οχυρωματικά έργα στο υπουργείο, όλα τα υπόλοιπα μέτρα γκρεμίζουν αυτό που μέχρι τώρα ξέραμε σαν Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.
Συνάδελφοι/σσες, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει ν΄ ανεχτούμε οποιαδήποτε εγκληματική για την ασφάλειά μας παράλειψη στο χώρο εργασίας μας. Αν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (σεισμός, φωτιά κ.λ.π.) ακολουθήσουμε τις οδηγίες διαφυγής από το κτίριο, οι οποίες εκτός των άλλων δίνονται στα διαγράμματα που είναι αναρτημένα στους διαδρόμους, θα βρεθούμε μπροστά σε κλειδωμένες πόρτες. Συγκεκριμένα:
Από τις 4 εξόδους που προβλέπονται στο ισόγειο, ανοιχτή είναι μόνο μία, η κεντρική. Οι υπόλοιπες 3 είναι κλειδωμένες. Στις δύο υπάρχει κλειδί σε κουτάκι το οποίο θα πρέπει να σπαστεί σε περίπτωση ανάγκης. Στην τρίτη, πτέρυγα Δ μπροστινή πλευρά του κτιρίου, δεν είναι δυνατόν να φτάσει κανείς μέχρι την έξοδο καθώς έχουν κλειδωθεί οι ενδιάμεσες πόρτες και έχει τοποθετηθεί και ανακοίνωση που απαγορεύει να προχωρήσεις.
Αν μάλιστα ακολουθώντας τις οδηγίες που ισχύουν για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης κατέβουμε από τους ορόφους τη σκάλα που βρίσκεται στην μπροστινή άκρη της πτέρυγας Δ, φτάνοντας στο ισόγειο θα βρεθούμε μπροστά σε κλειδωμένη πόρτα και αν θέλουμε να βγούμε από το κτίριο θα πρέπει πάλι να ανέβουμε πάνω, και να κατέβουμε από άλλη σκάλα. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό σε συνθήκες πανικού και με δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπων να προσπαθούν να διαφύγουν από αυτό το σημείο.
Απευθυνθήκαμε στους υπεύθυνους της Πολιτικής Σχεδίασης για έκτακτη ανάγκη και οι απαντήσεις που πήραμε δεν είναι ικανοποιητικές. Οι κανονισμοί δεν προβλέπουν κλειδωμένες πόρτες και κουτάκια που σε συνθήκες πανικού πρέπει να σπαστούν. Οι έξοδοι διαφυγής θα πρέπει να είναι εύκολα ανοιγόμενες προς την κατεύθυνση διαφυγής (π.χ. με μπάρες πανικού όπως οι ενδιάμεσες πόρτες στους ορόφους) χωρίς τη χρήση κλειδιού. Κλειδί μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο από έξω προς τα μέσα.
Η αμέλεια για τα ζητήματα αυτά είναι εγκληματική. Πρέπει να ανοίξουν άμεσα οι προβλεπόμενες έξοδοι και να δοθούν νέες οδηγίες και διαγράμματα.
Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου είναι και σε αυτή την περίπτωση άφαντο. Πρέπει να σταματήσουμε απλά να τους καταγγέλλουμε για το τι δεν κάνουν για μας και ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή μας. Και αυτή την περίοδο οι ευθύνες μας είναι πολλές. Κάθε μέρα ανακοινώνονται και νέα μέτρα και πρέπει να δούμε και εμείς, πώς μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους θα αντισταθούμε. Ο μόνος τρόπος είναι μέσα από τις γενικές συνελεύσεις που πρέπει να επιβάλουμε να γίνουν, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις που θα τις υλοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι, μέσα από ανοιχτές επιτροπές αγώνα.
Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στο Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου