Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!


ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Για μια ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα γίναμε θεατές της κρατικής βίας (ξυλοδαρμοί και ρίψη χημικών), ακόμα και εντός του χώρου του Υπουργείου. Αυτή τη φορά χθες εναντίον φοιτητών που προασπίζονται το δικαίωμα για μια δωρεάν δημόσια παιδεία, για την οποία ας μη ξεχνάμε χύθηκε αρκετό αίμα (κι απ’ ότι φαίνεται συνεχίζεται να χύνεται). Το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» παραμένει επίκαιρο όσο και τότε.
ΨΩΜΙ: Η πολιτική Κυβέρνησης-Τρόικας οδηγεί στην ανεργία ή/και σε «κινεζοποίηση» τα λαϊκά εισοδήματα.
ΠΑΙΔΕΙΑ: κλείνει σχολεία, μειώνει το διδακτικό προσωπικό και με το νέο νόμο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση οδηγεί στην πλήρη απαξίωσή της, φέρνει χορηγούς, δίδακτρα, καταργεί συγγράμματα, κλείνει εστίες και πολλά άλλα.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Για να τα πετύχει όλα αυτά και να κάμψει τις αντιστάσεις καταφεύγει στην απροκάλυπτη βία. Μάρτυρές της ήμασταν στις 28-29 του Ιούνη στο Σύνταγμα. Μέσα σε δύο μέρες ρίχτηκαν 2.200 χημικά και την επομένη παραγγέλθηκαν 10.000 έναντι 900.000 ευρώ.
Ελπιδοφόρα και σημάδι ότι κάτι αλλάζει στην κοινωνία μας, είναι η αλληλεγγύη που επέδειξε σημαντικός αριθμός εργαζόμενων του υπουργείου, στους αγωνιζόμενους φοιτητές. Η έντονη διαμαρτυρία για την αστυνομική βία και η απαίτηση να αφεθεί ελεύθερος ο φοιτητής που κρατούνταν στην είσοδο του υπουργείου, είναι μια παρακαταθήκη για το χώρο μας. Από την άλλη, είδαμε και συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, συμβούλους της υπουργού, ανώτατα διοικητικά στελέχη του υπουργείου, την ώρα που τα ΜΑΤ κυνηγούσαν, χτυπούσαν και συλλάμβαναν φοιτητές, να προσπαθούν να μας πείσουν για τη δημοκρατική τους ευαισθησία και για την πρόθεσή τους να μεσολαβήσουν για να μη γίνουν συλλήψεις, αρκεί «να γυρίσουμε όλοι στα γραφεία μας», «για να μην εκνευρίζουμε τους αστυνομικούς». Τους διαμηνύουμε ότι η τακτική του χαμαιλέοντα δεν αποδίδει πια. Δεν γίνεται να είναι και με την εξουσία και να θέλουν να τα έχουν καλά και με την κοινωνία. Ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος, εδώ και πολλά χρόνια έχουν διαλέξει στρατόπεδο.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και οι παρατρεχάμενοί της βροντοφωνάζουν «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ», την ώρα που η πολιτική που προωθούν χτυπάει το παρόν και το μέλλον των μαθητών και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, το εισόδημα εκπαιδευτικών και υπαλλήλων στις υπηρεσίες συμπιέζεται συνεχώς. ΟΛΩΝ; Όχι κι όλων. Σύμφωνα με την απόφαση αρ. πρωτ.:32534/Η/18-03-2011 (ΑΔΑ: 4 Α1Σ9-Η7) εγκρίνεται δαπάνη 1.146.600,00 ευρώ για το έτος 2011 που αφορά στην υπερωριακή απασχόληση (45 ωρών) των υπαλλήλων, μετακλητών, αποσπασμένων, ειδικών συμβούλων – συνεργατών (που λέγαμε παραπάνω) και ειδικών επιστημόνων στα Πολιτικά Γραφεία στο Υπουργείο (Υπουργού, Αναπληρώτριας, Υφυπουργών, Γενικού Γραμματέα και Ειδικών Γραμματέων). Διαπιστώνουμε ότι απασχολούνται 130 άτομα χωρίς να υπολογίσουμε τους 27 αστυνομικούς και οδηγούς που είναι επίσης στην ίδια απόφαση.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης των δοσίλογων, που στοχεύουν στην δημιουργία σιδερόφρακτων ταγμάτων ασφαλείας πρόθυμων να ορμίσουν με λύσσα και να εξαλείψουν κάθε κίνηση διεκδίκησης ή διαμαρτυρίας προκύπτουν και από το γεγονός ότι η αναλογία περίπου 71 αστυνομικοί ανά 10.000 κατοίκους πρόκειται για τις υψηλότερες στον κόσμο, υψηλότερη ακόμα και από χώρες στις οποίες κυριαρχούν δικτατορικά ή στρατοκρατικά καθεστώτα. Το σύνολο προσωπικού στα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, λιμενικό πυροσβεστική) είναι 71.500 με στοιχεία του 2011 (από τις εταιρείες ICAP και HayGroup για τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών). Μέσα στο μνημονιακό 2010, όλος ο Δημόσιος Τομέας συρρικνώθηκε κατά 10%, εκτός από τα σώματα ασφαλείας που αυξήθηκαν κατά 5%. Ενώ η Τρόικα πιέζει για καθεστώς «10 αποχωρήσεις, αντί μιας πρόσληψης στον Δημόσιο Τομέα», και ενώ συζητούνται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την ίδια στιγμή η Τρόικα επιτρέπει (ή επιβάλλει;) να ξεκινήσει η διαδικασία μέσα στο 2011 για νέα καταιγίδα προσλήψεων 2.700 αστυνομικών (απόφαση ΔΙΠΠ/Φ. ΕΓΚΡ. 12/34/2803).
ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ’73
Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στο Υπουργείο Παιδείας
protovouliaergaz@yahoo.gr
7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου