Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012


O ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ!
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
Η Πρωτοβουλία εργαζομένων συμμετείχε στις εκλογές ανάδειξης Δ.Σ. του συλλόγου και εκπροσώπων στο συνέδριο της Ομοσπονδίας θέλοντας να δώσει μια ακόμη μάχη για την ενίσχυση μιας άλλης αντίληψης για τον συνδικαλισμό, μιας αντίληψης που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη λογική της ανάθεσης, της διεκπεραίωσης των όποιων αιτημάτων από τους ειδήμονες, οι οποίοι είναι πάνω από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και αποφασίζουν ερήμην τους. Είναι ξένη από εμάς αυτή η λογική που οδηγεί στην προσωπική και συλλογική αδράνεια, την υποταγή, την ύψωση της λευκής σημαίας στον οικονομικό και κοινωνικό πόλεμο που διεξάγεται σε βάρος των μισθωτών και σε όφελος του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου υπό την συντονισμένη επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και της Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε., Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
Τα λιμνάζοντα νερά ταράχτηκαν. Η εμπιστοσύνη που έδειξαν δεκάδες συνάδελφοι στην προσπάθεια αυτή δίνει την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Ακόμη και αν το ρεύμα αυτό της άλλης αντίληψης δεν αποτυπώθηκε με τη μορφή έδρας στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, κυρίως λόγω του εκλογικού συστήματος που πριμοδοτεί στην δεύτερη κατανομή τους συνδυασμούς που έχουν αποκτήσει έδρες από την πρώτη, είναι όμως υπαρκτό.
Οι εκλογές και η ανάδειξη στα συλλογικά όργανα ήταν και είναι για εμάς το μέσο και όχι αυτοσκοπός. Το μέσο για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, για τoν αποτελεσματικότερο συντονισμό της δράσης του σωματείου με τα άλλα σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων, για την ενίσχυση των εννοιών της ουσιαστικής αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς συναδελφικότητας αλλά και της αποκάλυψης και καταγγελίας των μεθοδεύσεων σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων.
Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που είναι υπεύθυνες για την αποσυγκρότηση του συλλόγου στις τόσο κρίσιμες στιγμές που περνάμε υπό τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό μανδύα του «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, θεμιτό και μη, για να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Δ.Σ. Δεν δίστασαν να καταστρατηγήσουν το καταστατικό του συλλόγου αποκλείοντας επιλεκτικά συναδέλφους από την ψηφοφορία. Kατά την εκλογική διαδικασία έγιναν ενέργειες από μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. και επανεκλεγέντα στο νέο Δ.Σ., που συνιστούν ευθεία παραβίαση του καταστατικού και της δημοκρατικής διαδικασίας.  Η ενημέρωση του μητρώου των υπαλλήλων ήταν καταφανέστατα πλημμελής. Υπήρξαν συνάδελφοι οι οποίοι ενημερώθηκαν προφορικά την ημέρα των εκλογών ότι είχαν διαγραφεί από το μητρώο του συλλόγου για οφειλές συνδρομών, χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση και χωρίς κοινοποίηση πράξης διαγραφής. Άλλοι συνάδελφοι, ενώ διαβεβαιώθηκαν προφορικά ότι ήταν εγγεγραμμένοι στο σύλλογο και δεν χρειαζόταν να υποβάλουν νέα αίτηση εγγραφής, διαπίστωσαν έκπληκτοι την ημέρα των εκλογών ότι δεν περιλαμβάνονταν στο μητρώο και αποκλείστηκαν από την ψηφοφορία αντιμετωπιζόμενοι ως «τζαμπατζήδες», επειδή χρωστούσαν και διαγράφηκαν. Επίσης, ενώ δεν δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής σε συνάδελφους με την αιτιολογία ότι η αίτηση εγγραφής τους στο σύλλογο ήταν εκπρόθεσμη,  άλλοι με μεταγενέστερες αιτήσεις έγιναν δεκτοί και ψήφισαν. Οι οφειλόμενες, δε, συνδρομές υπολογίστηκαν κάποιες φορές κατά το δοκούν.
Ο εμπαιγμός και το εκλογικό μαγείρεμα σε όλο του το μεγαλείο. Από αλαζονεία ή από φόβο μη  χαθεί ο απόλυτος έλεγχος του συλλογικού οργάνου και δεν ικανοποιηθούν οι προσωπικές ή κομματικές φιλοδοξίες τους.
Όποιες, όμως, και αν ήταν οι μεθοδεύσεις, το σημαντικό είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει με σαφή τρόπο, ότι κυρίαρχη ήταν η λογική της αποσπασματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων υπό το πρίσμα της διαχείρισης τα του οίκου μας, λες και ο χώρος εργασίας μας είναι μια γυάλα, μακριά απ’ ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη κοινωνία, ή ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν πηγάζουν από τη συνολικότερη πολιτική της υποταγής στο καθεστώς των μνημονίων και της εξάρτησης από ντόπια και ξένα κέντρα.  
Το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε πολλά να αντιπαλέψουμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι. Ο δρόμος που έχει να διανύσει η Πρωτοβουλία είναι μακρύς και δύσκολος. Θα συνεχίσει να παρεμβαίνει, ακριβώς όπως έκανε μέχρι τώρα, αλλά με μεγαλύτερη ένταση γιατί και τα προβλήματα εντείνονται, αλλά και γιατί είναι κοινή πεποίθηση όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή ότι η διέξοδος είναι η ενίσχυση των συλλογικών οργάνων, η αντίσταση και ο αγώνας.
Σε αυτή την προσπάθεια είναι  αναγκαία όσο ποτέ η ανταλλαγή απόψεων αλλά και κοινή δράση όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων με στόχο τη δυναμικότερη και αποτελεσματικότερη αντίσταση σε όσα έρχονται και είναι δύσκολα.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην εργασία-Καμία απόλυση
Δωρεάν Δημόσια Παιδεία για όλους
Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας
http://protovouliaergaz.blogspot.gr/                                    protovouliaergaz@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου