Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013


ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΑΠΟΛΥΣΗ
ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Για μια ακόμα φορά κατά τα τελευταία 3 χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα μέτρα (που δεν θα έρχονταν, καθώς τα προηγούμενα ήταν τα τελευταία)! Μέτρα που αφορούν σε περικοπές μισθών, συντάξεων, στην υποβάθμιση-κατάργηση των κοινωνικών παροχών (υγείας, παιδείας, κ.ά.). Γινόμαστε μάρτυρες του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας, του πλούτου που δημιούργησε ο λαός με ιδρώτα και θυσίες. Άλλωστε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανιτάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει μόνον τις αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς». Άρα κερδοφόρες υπηρεσίες στους ιδιώτες αντί πινακίου φακής και ζημιογόνες στο δημόσιο (και κατά τ’ άλλα θα μειωθεί το χρέος). Δηλ. μας δουλεύουν κανονικά!
·         Ποιος ο σκοπός; Για ποιο λόγο; Για την «επανεκκίνηση της οικονομίας», την «ανάπτυξη», η οποία δε διαφαίνεται ακόμα, και όταν γίνει θα είναι «ανάπτυξη» με μισθούς πείνας των 200 και 300 ευρώ. Ο Γ.Γ. του υπ. Οικονομικών δήλωσε ξεδιάντροπα ότι ο κατώτατος μισθός (586 € μικτά!) είναι υψηλός. Καταλαβαίνουμε όλοι τι μας περιμένει.
·         Ποιος το κάνει; Η τρόικα εσωτερικού, που πανηγυρίζει ότι σώζει τη χώρα, χώνοντάς την πιο βαθιά στην εξαθλίωση.
·         Ενάντια σε ποιον; Φυσικά ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων, που «μαζί τα φάγανε» και ευθύνονται για την κατάντια της χώρας. Ενάντια στις νεότερες γενιές που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα και εκείνες τις γενιές που δε θα γεννηθούν ποτέ, λόγω της αδυναμίας δημιουργίας οικογένειας. Αν αυτό δεν είναι γενοκτονία, τότε τι είναι;
·         Προς όφελος ποιου; Ποιανού εντολές εκτελεί; Της τρόικας εξωτερικού (των τραπεζιτών, του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου), δηλ. αυτών που μας έφεραν σ’ αυτήν την κατάσταση, απομυζώντας ότι έχει απομείνει και δίνοντάς το για την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν πήρε ο λαός και δεν το αναγνωρίζει. Η ΕΕ-φυλακή των λαών με όπλο το ευρώ δεν επιτρέπει καμιά πραγματική ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, που για κάθε ευρώ που μας δίνουν το χρεώνουν για 6 €!
·         Πως θα το επιτύχει; Στοχοποιώντας επιμέρους κλάδους εργαζομένων, με την τακτική του διαίρει και βασίλευε, και με την γκαιμπελικής έμπνευσης προπαγάνδα των (διαπλεκόμενων) ΜΜΕ, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του ΔΝΤ. Με αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Καταστέλλοντας ότι κινείται «εκτός γραμμής».

Εντός αυτού του πλαισίου γίνεται σαφέστερη η διαδρομή που ακολουθείται (Εφεδρεία – Διαθεσιμότητα – Αξιολόγηση – Απόλυση) ώστε να χρυσωθεί το χάπι-κώνειο. Καμία διεκδίκηση δεν είναι εφικτή εντός του παραπάνω πλαισίου. Και δεν μιλάμε για διεκδικήσεις άλλων εποχών (αυξήσεις, επιδόματα, κτλ), αλλά ακόμα και γι’ αυτό το δικαίωμα στην εργασία.
Μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να ανατρέψει αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων. Παλεύουμε όλοι μαζί, διοικητικοί και εκπαιδευτικοί για ανατροπή αυτής της πολιτικής, από όποιον κι αν εφαρμόζεται σήμερα ή αύριο. Δεν αρκεί να σιχτιρίζουμε τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά να χαράξουμε έμπρακτα μια άλλη γραμμή για το κίνημα. Τη γραμμή της ανυποχώρητης ταξικής πάλης, τη γραμμή της ρήξης με την ανάθεση και τις αυταπάτες περί «υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Και αυτή η γραμμή απαιτεί μαζικό, εργατικό κίνημα. Που θα εμπνεύσει ξανά την εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους. Με την πλατιά συμμετοχή των εργαζομένων. Να αγωνίζεται στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς. Να αποφασίζει μέσα από μαζικές, συλλογικές διαδικασίες. Με σωματεία δυνατά, μαζικά, πραγματικά εργαλεία στα χέρια μας.

20 ΦΛΕΒΑΡΗ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
Στην επέλαση του εργασιακού μεσαίωνα
να απαντήσουμε επίμονα, μαζικά, αποφασιστικά!

Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στο Υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου