Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘ
ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ-ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων» αποτελεί μια ανοιχτή συλλογικότητα βασικός σκοπός της οποίας είναι η διεκδίκηση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΥΠΑΙΘ, με σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις, μέσα από συλλογικές αποφάσεις των ίδιων των εργαζομένων. Οι γενικόλογες και αόριστες, χωρίς διατύπωση θέσεων και στόχων προτάσεις είναι ξένη στη δική μας αντίληψη των πραγμάτων. Δεν μας ενδιαφέρουν μόνο τα τεκταινόμενα εντός της Κ.Υ. του ΥΠΑΙΘ, αλλά ευρύτερα του χώρου της Παιδείας, του δημόσιου τομέα και της κοινωνίας εν γένει. Βεβαίως, η αποστροφή μας προς το υφιστάμενο και απάνθρωπο πολιτικό σύστημα και το κομματικό κατεστημένο δεν συνιστά απεμπλοκή από την πολιτική εν γένει, καθώς τα προβλήματα λύνονται μόνο με ταξικούς και πολιτικούς αγώνες.
Η επίθεση στα δικαιώματά μας που δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια, είναι άνευ προηγουμένου. Κόψιμο του 13ου, 14ου μισθού, μείωση του μισθού σε συνδυασμό με αύξηση των ωρών απασχόλησης, μείωση των διοικητικών δομών με στόχο τη μείωση του κόστους, απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, απαξίωση της υγείας, αξιολόγηση, διαθεσιμότητες και τελικά απολύσεις.
Επιλέξαμε να λειτουργούμε και να δρούμε από κοινού, να μιλάμε τόσο για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα όσο και για τα επιμέρους ζητήματα του χώρου μας, με τρόπο πολιτικό,  αλλά και ενωτικό, δείχνοντας ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους πέρα από τις κατευθυνόμενες, επικίνδυνες λογικές του συστήματος και χωρίς τους εκάστοτε και συνήθως εκφοβιστικούς, ρουσφετολογικούς και ψηφοθηρικούς μηχανισμούς. Μηχανισμοί που ανδρώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκαν με τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Παλεύουμε ώστε ο συνδικαλισμός με ανώτερο όργανο τη Γενική Συνέλευση ν’ αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων, και όχι μέσο για συναλλαγές πίσω από την πλάτη των συναδέλφων με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία/εργοδοσία.
Στην «Πρωτοβουλία Εργαζομένων» επιζητούμε την προάσπιση της αξιοπρέπειας και της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτου  σχέσης εργασίας, ειδικότητας, τοποθέτησης, κλάδου, κλπ. Επομένως η συμπόρευσή μας είναι καταρχήν και εκ των πραγμάτων μετωπική ως εκ των ουκ άνευ όρος ύπαρξής μας ως συλλογικότητα.
Ο αγώνας μετά τις πρώτες απολύσεις είναι δύσκολος. Πιστεύουμε ότι πρέπει να οργανωθεί με κάθε τρόπο ακόμα και τώρα, ενάντια στο νόμο 4250/14. Κάθε εργαζόμενος, οφείλει να μπει μπροστά. Δεν είναι εύκολο! Απαιτεί δεσμεύσεις, αλλά θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχουν ήρωες που θα λύσουν το πρόβλημα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μαζί με τους απολυμένους είναι αυτοί που θα δώσουν τον αγώνα για τη ζωή τους.
Αγωνιζόμαστε για έναν συνδικαλισμό, με αξιοπιστία και συνέπεια, με διαχρονικό αγωνιστικό και ταξικό προσανατολισμό και σε αδιαπραγμάτευτη αριστερή, προοδευτική κατεύθυνση, για ένα συνδικαλιστικό κίνημα, χωρίς τους αρχηγικού τύπου διορισμένους ή δοτούς εργατοπατέρες του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χωρίς καμία αμφιβολία, θεωρούμε, από τις πράξεις τους, ότι οι διοικούντες το σωματείο μας από την ίδρυση του, το 1990, είναι της παραπάνω αναφερόμενης κατηγορίας και νοοτροπίας. Είναι αυτοί που παίζουν το ρόλο του πυροσβέστη, προλάβαιναν και καταλάγιαζαν ή απέτρεπαν οποιαδήποτε έστω παραμικρή διαμαρτυρία των εργαζομένων και φτάσαμε ώστε οι υπάλληλοι στην Κεντρική Υπηρεσία να αναγκάζονται να υποτάσσονται πρώτοι και χωρίς αντίσταση στον εργασιακό μεσαίωνα του 21ου αιώνα!
Βασικές αρχές που κατά τη γνώμη μας πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του Συλλόγου είναι  η αιρετότητα με δεσμευτική εντολή, η υποχρεωτική λογοδοσία, η ανακλητότητα, η εκ περιτροπής εναλλαγή στις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Προωθούμε και επιμένουμε στην  ψήφιση από τη Γενική Συνέλευση ενός νέου καταστατικού, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σήμερα, που θα προβλέπει εκτός των παραπάνω και την πραγματική απλή αναλογική (βλ. π.χ. το καταστατικό των δικηγόρων, των εργαζομένων στον ΕΟΦ, κ.ά.), το ασυμβίβαστο του μέλος του ΔΣ με την κατοχή θέσης ευθύνης, δηλ. να προΐσταται συναδέλφων του. Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που θέλουν ν’ αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, που στέκονται αλληλέγγυοι σε όλους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους υπαλλήλους και εργάτες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στους ανέργους, στους μετανάστες και ιδιαίτερα στους νέους που κληρονομούν ένα μέλλον με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς ασφάλιση, με συμβάσεις μηδενικών ωρών και κατάργηση κάθε έννοιας συνδικαλισμού.
Επειδή τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται, καλούμε όλους και όλες που θεωρούν ότι τα παραπάνω δεν τους είναι ξένα, να πλαισιώσουν την «Πρωτοβουλία Εργαζομένων», να την στηρίξουν και να την ενισχύσουν τόσο στις επικείμενες αρχαιρεσίες του Συλλόγου, όσο και κυρίως στην καθημερινή πάλη/δράση για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Ελπίζουμε στη συμβολή σας, προκειμένου να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων εντός του Συλλόγου κι επιτέλους να υπάρξει βέλτιστος συντονισμός και κοινή δράση για τη ανατροπή της ζοφερής καθημερινότητάς μας και τον εκμηδενισμό του φόβου και της υποταγής. Μίας καθημερινότητας των εργαζομένων η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο ούτε με την υφιστάμενη υποταγμένη συγκυβέρνηση, που με την επίφαση της κρίσης, υιοθετεί ακροδεξιές/φασιστικές πρακτικές για την επιβολή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής και βασικός στόχος της οποίας ήταν και παραμένει η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο, οι απολύσεις με ή χωρίς αξιολόγηση, η μείωση μισθών με νέο μισθολόγιο..., ούτε με την εν αναμονή «αριστερή» κυβέρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
·  Λέμε ΟΧΙ στη δήθεν αξιολόγηση εργαζομένων, δομών και φορέων του δημοσίου, με σκοπό την κατάργηση δομών, το κλείσιμο οργανισμών, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα για την εξεύρεση των νέων μαζικών απολύσεων στον δημόσιο τομέα και την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
·  Λέμε ΟΧΙ στην αντιλαϊκή, εγκληματική και τρομοκρατική πολιτική της συγκυβέρνησης που οδηγεί το λαό αυτής της χώρας από το κακό στο χειρότερο.
· Λέμε ΟΧΙ στην αυξανόμενη ανεργία, τις επερχόμενες απολύσεις δημοσιών υπαλλήλων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την απαξίωση και διάλυση της δωρεάν περίθαλψης και δωρεάν εκπαίδευσης.

ΠΛΗΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
Μόνος δρόμος ο μαζικός, συλλογικός, αποφασιστικός αγώνας!
Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στο Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου