Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στο Υπουργείο ΠαιδείαςΑνακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας

Τις τελευταίες μέρες γίναμε θεατές μιας αντιπαράθεσης μεταξύ μελών του ΔΣ του συλλόγου μας και μελών του ΔΣ της ομοσπονδίας, σχετικά με τις μετατάξεις εκπαιδευτικών σε θέσεις διοίκησης. Μια αντιπαράθεση που μας θύμισε άλλες εποχές. Εποχές που τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων ήταν άλλης φύσης, άλλης ποιότητας από τα σημερινά.
Ως Πρωτοβουλία δεν μπαίνουμε σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Άποψή μας είναι ότι δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα των εργαζομένων. Τα προβλήματα των εργαζομένων απορρέουν από συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ντόπιων εκφραστών τους και η λύση τους πρέπει να είναι πολιτική. Παιχνίδια συνδιαχείρισης και συνδιαλλαγής με το σύστημα λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, συμβάλλουν στη διάσπαση των συλλόγων και δεν βοηθούν στη συλλογικότητα και την ανάπτυξη του κινήματος που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι για ν’ αντιμετωπίσουν την άγρια επίθεση που δέχονται.
Ξέρουν πολύ καλά όλοι αυτοί οι συνδικαλιστοπατέρες ότι δεν απαντιούνται  έτσι :
  • Οι μειώσεις των μισθών μας λόγω της αύξησης του ποσοστού παρακράτησης
  • Η μείωση του εισοδήματός μας λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 23 στο 24%
  • Η μείωση του εισοδήματός μας λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, στον ΕΝΦΙΑ, στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, αυξήσεις των φόρων στα τηλέφωνα-ιντερνετ και μια σειρά άλλων άμεσων ή έμμεσων φόρων.
  • Οι μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις
  • Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
Ξέρουν πολύ καλά ότι η επίθεση απαντιέται με πραγματική οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Και όταν λέμε κλιμάκωση, εννοούμε πλαισίωση και μαζικοποίηση των συλλόγων μας. Συζητήσεις ξανά και ξανά για να πεισθούν όσοι περισσότεροι συνάδερφοι γίνεται. Απαντιέται με συνελεύσεις με αποφασιστικό χαρακτήρα και αποφάσεις κινητοποιήσεων πχ. στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας και ξανά συνελεύσεις για επανακαθορισμό της στάσης μας. Όλα αυτά με αποκορύφωμα την ανώτερη μορφή αντίστασης, την απεργία.  Γι αυτό κάνουν ότι περνά απ’ το χέρι τους ν’ αποπροσανατολίσουν, γι’ αυτό λειτουργούν πυροσβεστικά σε όποια αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων.
Συνάδερφοι συναδέρφισσες,
Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα των αστικών εφημερίδων για επικείμενες αλλαγές στο Δημόσιο. Άμεση κατάθεση νομοσχεδίου για την κινητικότητα και την, για πολλοστή φορά, αναδιοργάνωση και αξιολόγηση των δομών, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Πριν ακόμα προλάβουν να εφαρμοστούν πλήρως και σε όλο το Δημόσιο τα οργανογράμματα της προηγούμενης κυβέρνησης, ο Χ. Βερναρδάκης ζητά με επιστολή του προς τους γενικούς γραμματείς και τους γενικούς διευθυντές όλων των δημόσιων υπηρεσιών, εκ νέου, αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των δομών και εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων. Για πολλοστή φορά πίσω από ωραία λόγια, ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλλονται μειώσεις οργανικών δομών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών, ειδικοτήτων και κλάδων, γιατί όχι και οργανικών θέσεων
Επίσης, εν μέσω καλοκαιριού, κατά τη γνωστή και δοκιμασμένη τακτική, πρόκειται να ψηφιστεί ο νέος νόμος περί κινητικότητας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταγράφονται οι ελλείψεις και το πλεονάζον προσωπικό των δημόσιων φορέων και θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για μετακίνηση-απόσπαση. Οι όποιες μετακινήσεις θα γίνονται σε χρόνους «φαστ τρακ» και, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, σε εθελοντική βάση η οποία, όμως, θα εξαντληθεί στο τέλος του 2017 και όσο βέβαια οι ελλείψεις θα ικανοποιούνται από τις αιτήσεις. Για δε το πλεονάζον προσωπικό, αν δεν απολύεται, θα «μετεκπαιδεύεται» και θα μετακινείται, ποιος ξέρει πού.
Όμως, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ξέρουν πλέον να διακρίνουν την αλήθεια. Γνωρίζουν ότι πίσω από τις εξαγγελίες περί «εξορθολογισμού» βρίσκονται νέες απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, πίσω από τον «σχεδιασμό της παρακολούθησης και διαμόρφωσης πολιτικής» κρύβεται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, πίσω από την «αξιολόγηση» βρίσκεται η τρομοκρατία και η πειθάρχηση.  Σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τους δανειστές και τους θεσμούς, αναφέρονται σε ατομικές συμβάσεις, αλλαγή του καθεστώτος των προσλήψεων, αλλαγή των όρων και συνθηκών εργασίας, ελαστικές σχέσεις, συνεχή κινητικότητα με λίγα λόγια «κανόνες και εργασιακές συνθήκες ιδιωτικού τομέα»
 Στόχος, να αλλάξουν άμεσα οι εργασιακοί όροι στο Δημόσιο (τον τελευταίο εργασιακό χώρο που τηρούνται και διασφαλίζονται στοιχειωδώς κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα), να καταργηθεί η μόνιμη εργασιακή σχέση και να τσακιστεί κάθε δυνατότητα οργάνωσης και διεκδίκησης. 
Γι αυτό κυρίες, κύριοι, συναδέρφισσες, συνάδερφοι συνδικαλιστές των ΔΣ, κατά τη γνωστή παροιμία του σοφού λαού μας, «αλλού τα κακαρίσματα, κι αλλού γεννούν  οι κότες»!!!
Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου