Κάτω τα αντιεκπαιδευτικά και κατασταλτικά μέτρα Κεραμέως - Καταγγελία
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, η πλειοψηφούσα παράταξη «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», απέρριψε την πρότασή μας, να βγει ανακοίνωση από το Σύλλογο που θα καταγγέλλει το νομοσχέδιο Κεραμέως για την εκπαίδευση, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 13 Γενάρη. Για να δικαιολογήσουν δε αυτή τη στάση τους, υποστηρίζουν ότι ένα Α/βάθμιο Σωματείο δεν μπορεί να κρίνει τις πολιτικές αποφάσεις μιας εκλεγμένης κυβέρνησης! Ουσιαστικά, η πλειοψηφία του Δ.Σ. όχι μόνο αρνείται να ασκήσει κριτική, αλλά λειτουργεί σαν απολογητής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά κάνει την πανδημία ευκαιρία για να κλιμακώσει την επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, να χτυπήσει τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και προχωράει στην απόπειρα να επιβάλει καθεστώς αστυνομοκρατίας και στυγνής καταστολής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ. Κάθε τμήμα θα ορίζει τη δική του βάση εισαγωγής και ταυτόχρονα περιορίζεται ο αριθμός των σχολών προτίμησης που μπορεί να δηλώσει ένας μαθητής.
Ο πραγματικός στόχος είναι η μείωση των εισακτέων και ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών των πιο φτωχών οικογενειών από το πανεπιστήμιο.
Ανώτατο όριο φοίτησης (ν+ν/2). Η νέα απόπειρα θέσπισης ανώτατου ορίου σπουδών αφορά όλους τους φοιτητές και όχι μόνο αυτούς που θα εισαχθούν στις σχολές από το νέο έτος. Το αφήγημα ότι κοστίζουν οι «αιώνιοι» έχει καταρρεύσει προ πολλού, άλλωστε το έχει δηλώσει και η κυβέρνηση.
Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ). Λένε ότι η σύσταση αυτής της ομάδας θα πατάξει τη βία, την ανομία και θα εξαλείψει τη διακίνηση ναρκωτικών στις σχολές. Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτοί που τα δημιουργούν όλα αυτά δεν πρόκειται να τα εξαλείψουν. Ο ρόλος αυτής της ομάδας θα είναι η αποτροπή κάθε πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας μέσα στις σχολές. Η σύστασή της προχωράει ένα βήμα παραπέρα τη νομική κατάργηση του Ασύλου, γεγονός το οποίο έχουν καταγγείλει και οι πανεπιστημιακοί. Επίσης εξυπηρετεί την πλευρά της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων, δηλ. την απόπειρα επιβολής της πειθάρχησης και της αστυνομοκρατίας, με σκοπό τη βίαιη διάλυση των αγωνιζόμενων συλλογικοτήτων φοιτητών και εργαζομένων. Ούτε επί δικτατορίας δεν είχαμε τέτοιου είδους φαινόμενα σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Πειθαρχικές διώξεις και κυρώσεις. Χουντικής έμπνευσης οι πειθαρχικές διώξεις, μέσω και της αυστηροποίησης του πειθαρχικού και ποινικού δικαίου για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Έρχονται για να επιβάλλουν την «τάξη» που θέλει η κυβέρνηση στις σχολές, με τρομοκρατία και χτύπημα κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος.
Κι όλα αυτά φυσικά γίνονται στο βωμό της επιχειρηματικότητας, δηλ. του κεφαλαίου, το οποίο θέλει να κερδοφορήσει και μέσα στην Ανώτατη εκπαίδευση, επιδιώκοντας μεγαλύτερη σύνδεση με τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου για φτηνό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τεχνογνωσία, παραβιάζοντας για μια ακόμα φορά το Σύνταγμα.
Στο χέρι μας είναι να οργανωθούμε, να αγωνιστούμε, ακολουθώντας διοικητικούς, φοιτητές/τριες, μέλη διδακτικού προσωπικού, εργαζόμενους/ες στην έρευνα και στις εργολαβίες, των Πανεπιστημίων, για να μην περάσει αυτό το άκρως αντιδραστικό νομοσχέδιο! Και για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους, ο αγώνας μας πρέπει να είναι καθολικός, σε κάθε μέτωπο, μαζί με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια των εργαζομένων.
Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου