Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Για μια ακόμα φορά το Δ.Σ. του συλλόγου επιβεβαιώνει τα όσα λέγαμε για το τι ρόλο παίζουν οι «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» και ότι αποτελούν συνέχεια του προηγούμενου Δ.Σ. Πλήρης απαξίωση της Γ.Σ. ως ανώτατου οργάνου του συλλόγου, μέσω «παρελάσεων εργατοπατέρων» ή «φιλολογικής κουβεντούλας» για να περνάει η ώρα. Οι συνελεύσεις αντί να ανακοινώνονται με κάθε δυνατό τρόπο (γραφείο-γραφείο, μοίρασμα ανακοίνωσης, τοιχοκόλληση, ανάρτηση στην ιστοσελίδα και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατό περισσότεροι συνάδελφοι, τις δύο τελευταίες φορές αρκέστηκαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας. Τυχαίο; Δε νομίζουμε.
Κατά την πρόσφατη Γ.Σ., τέθηκε εξ αρχής ως μόνο θέμα της ημερήσιας διάταξης το οργανόγραμμα του υπουργείου με παρουσίαση αντιπρότασης του Δ.Σ. (που όπως παραδέχτηκαν έγινε στο πόδι) χωρίς αναφορά σε αρμοδιότητες και κυρίως σε θέσεις εργαζομένων. Χωρίς να γίνεται καμιά αναφορά στην αδιαπραγμάτευτη στάση μας απέναντι σε όποια προσπάθεια μείωσης οργανικών θέσεων και συνεπακόλουθων διαθεσιμοτήτων-απολύσεων. Τουναντίον, αποδείχθηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως, προτείνοντας μεγαλύτερες μειώσεις τμημάτων και διευθύνσεων απ’ ότι το οργανόγραμμα που έδωσε ο Γ.Γ. Εκτός αυτού μας καλούσαν να συμβάλλουμε στη βελτίωσή του.
Η θέση που εκφράστηκε από την «Πρωτοβουλία εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας» ήταν σαφέστατη και χωρίς υπεκφυγές: Συζήτηση επί ενός οργανογράμματος πιο σύγχρονου, πιο λειτουργικού και αποτελεσματικότερου θα είχε νόημα αν γινόταν πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, όταν δεν υπήρχαν μνημόνια, διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων, κτλ. Σήμερα, που όλοι γνωρίζουμε ότι από την τρόικα εξωτερικού δόθηκε εντολή και από την τρόικα εσωτερικού υλοποιείται αμελλητί η συγχώνευση και κατάργηση φορέων με στόχο την απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους και 150.000 έως το 2015, η όποια συζήτηση περί νέου οργανογράμματος και κυρίως χωρίς συσχέτιση με αρμοδιότητες και οργανικές θέσεις δεν είναι απλώς άνευ ουσίας, αλλά πολύ περισσότερο ρίχνει νερό στο μύλο των τροϊκανών. Προτείναμε κινητοποιήσεις, αλλά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. αρνήθηκε να θέσει την πρόταση σε ψηφοφορία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό με καταμέτρηση των ψήφων διά της ανάτασης των χεριών. Δεν μας έμενε τίποτε άλλο από το αποχωρίσουμε καταγγέλλοντας αυτή την πρακτική. Ούτε καν προεδρείο για τη Γ.Σ. (όπως προβλέπεται από το καταστατικό) δε θεώρησαν σκόπιμο να εκλέξουν. Ωστόσο άγνωστο με πια διαδικασία πρόκριναν μια επιτροπή οργανογράμματος. Αστείο πραγματικά είναι να συστήνεις επιτροπή για κάτι που στο έχουν «φορέσει καπέλο» προ πολλού.
Εμείς, ως «Πρωτοβουλία εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας», θεωρούμε ότι κανένας διάλογος δεν έχει νόημα σε αυτά τα πλαίσια. Είναι ουτοπικό και αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι με το διάλογο και τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα, έχουμε λύσει τα προβλήματά μας. Δεν είναι δουλειά του Δ.Σ. του συλλόγου και πολύ περισσότερο της συνέλευσης να μπει σε οικονομίστικες συζητήσεις για το πόσα λεφτά θα γλιτώσει το υπουργείο με λιγότερους προϊστάμενους. Βασικός πολιτικός στόχος των τροϊκανών είναι η άρση της μονιμότητας, η δημιουργία ενός μικρού, ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα δημόσιου. Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος του κοινού αγώνα πρωτίστως με τους συλλόγους του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της ΓΓ Νέας Γενιάς, της ΓΓ Δια Βίου Μάθησης, αλλά και γενικότερα του Δημόσιου τομέα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά μνημόνια, διαθεσιμότητες-απολύσεις .
Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στο Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου