Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΛΛΟΘΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΕΝΑΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ : ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Πολλά τα μέτωπα τα οποία άνοιξε η κυβέρνηση (με τις πιέσεις των «Δανειστών») στο δημόσιο τομέα το τελευταίο διάστημα, αρκετά τα ζητήματα στα οποία θα μπορούσαμε να αναφερθούμε αναλυτικά. Επιλέγουμε όμως να εστιάσουμε σε 3 από αυτά, τα οποία δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, παρόλο που η προπαγάνδα του συστήματος σκόπιμα τα διαχωρίζει: οι μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ο εντοπισμός των πλαστών δικαιολογητικών και η αξιολόγηση των εργαζομένων στο δημόσιο.
Το πρώτο έχει να κάνει με το επανέλεγχο, πόσο νόμιμα ή όχι έγιναν οι μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου με το ΠΔ του Παυλόπουλου του 2004 και των μονιμοποιήσεων του 2002. Έρχεται η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μιλήσουν για «αξιοκρατία», «για παρατυπίες» και για «κάθαρση» στο δημόσιο. Αυτοί που, 40 χρόνια τώρα που κυβερνούν, νομοθετούν υπέρ τους, είχαν δικούς τους δημάρχους και πουλούσαν ελπίδες μονιμοποίησης στους συμβασιούχους για να αρπάζουν τις ψήφους τους.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τον έλεγχο των φακέλων των υπαλλήλων του δημοσίου, για τον εντοπισμό πλαστών δικαιολογητικών. Ένα σύστημα που είναι από τη φύση του άδικο και εκμεταλλευτικό, που αναγκάζει την πλειοψηφία των παιδιών να πετιούνται έξω από τη διαδικασία συγκέντρωσης «δικαιολογητικών», τα οποία είναι απαραίτητα για το δικαίωμα στην επιβίωση, για το δικαίωμα σε θέσεις εργασίας με καλύτερους όρους και αμοιβές, μιλάει για «κοινωνική δικαιοσύνη» και για δικαιώματα. Λες και ήταν «ελεύθερη επιλογή» κάποιων να «εξαπατήσουν» το κράτος και μαζί την κοινωνία ολόκληρη. Τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιου είδους «παράνομες κινήσεις», χωρίς βοήθειες και διαβεβαιώσεις από τμήματα του κρατικού μηχανισμού.
Το τρίτο ζήτημα το οποίο –αν και κάποιοι προσπαθούν να το αποκρύψουν- εξακολουθεί να υφίσταται με αμείωτη ένταση, ειδικά στο δικό μας υπουργείο, είναι αυτό της αξιολόγησης, καθώς και η εφαρμογή του νέου οργανογράμματος. Πίσω από οποιαδήποτε αναδιοργάνωση θέσεων σε συνδυασμό με την αξιολόγηση και το νέου μισθολόγιο που ετοιμάζουν, δεν κρύβεται τίποτα άλλο παρά απολύσεις.
Μετά το θόρυβο για τις αξιολογήσεις, ο υπουργός Κ. Μητσοτάκης απαιτεί από τις υπηρεσίες να στείλουν τους φακέλους των συμβασιούχων και νομοθετεί ότι θα μπαίνουν οι ελεγκτές του να βλέπουν όλα τα στοιχεία που αυτοί νομίζουν ότι τους χρειάζονται για να συμπληρώσουν σε πρώτη φάση τις 6500 απολύσεις και να γεμίσουν τη δεξαμενή με τις επόμενες, για τις υποχρεώσεις των επόμενων χρόνων. Βασικός στόχος τους ήταν και παραμένει η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο. Έχουν δεσμευτεί από το πρώτο μνημόνιο γι αυτό.
Σ’ ένα περιβάλλον σκληρό δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής. Ο αγώνας μετά τις πρώτες απολύσεις είναι δύσκολος. Πρέπει να οργανωθεί με κάθε τρόπο ακόμα και τώρα, ενάντια στο νόμο 4250/14. κάθε εργαζόμενος, οφείλει να μπει μπροστά. Δεν είναι εύκολο! Απαιτεί δεσμεύσεις, αλλά είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχουν ήρωες που θα λύσουν το πρόβλημα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μαζί με τους απολυμένους είναι αυτοί που θα δώσουν το αγώνα για τη ζωή τους.


Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στο Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου