Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Στην πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Κεντρικής Υπηρεσίας Υπουργείου Παιδείας (6-4-2017) τέθηκε προς ψήφιση, μετά από πρόταση της αποτελούμενης αποκλειστικά από τα εκλεγμένα μέλη της παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» πλειοψηφίας του ΔΣ, η αποχώρηση του Συλλόγου μας από το Δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του χώρου, την ΠΟΣΥΠ, με πρόφαση την υπονομευτική στάση των περιφερειακών υπαλλήλων στην ΠΟΣΥΠ. Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΣΥΠ αποτελείται από 15 συλλόγους εκ των οποίων μόνο οι 3 είναι των περιφερειακών υπηρεσιών. Μάλιστα ενημέρωσαν την ΓΣ ότι βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση για δημιουργία νέας ομοσπονδίας του χώρου με άλλους πρωτοβάθμιους συλλόγους, τον εξής έναν, εκείνον της Ακαδημίας Αθηνών.
Το ζήτημα του επικείμενου Οργανισμού του Υπουργείου έχει γίνει σημαία και η αφορμή για μικροπολιτικά παιχνίδια υπαγορευόμενα από ιδιοτελή συμφέροντα, ιδίως διεκδίκηση, τόσο συνδικαλιστικών θέσεων μέσω της σκοπούμενης σύστασης νέας ομοσπονδίας, όσο και υπηρεσιακών θέσεων ευθύνης.
Και όλα αυτά γίνονται όταν, τόσο ο χώρος του υπουργείου παιδείας πλήττεται παντοιοτρόπως και στο σύνολό του, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, όσο και ο κόσμος της εργασίας εν γένει, με τα παλιά και νέα μέτρα, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όταν η νέα αξιολόγηση βρίσκεται στο επίκεντρο όλου του δημόσιου τομέα.
 Σε συνδυασμό μάλιστα με την κινητικότητα του ν. 4440 και δη με την ενδοϋπουργική κινητικότητα δεν διασφαλίζεται κανένας, ούτε της ΚΥ, ούτε των περιφερειακών υπηρεσιών, είτε με έναν ενιαίο είτε με δύο ή περισσότερους διακριτούς Οργανισμούς. Όπως πάντα αυτό που διασφαλίζει τους εργαζόμενους είναι οι αγώνες τους, η σαν μια γροθιά απάντηση σε κάθε αντεργατική, αντιλαϊκή πρόκληση. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αποτρέψουμε αυτά που έρχονται και αφορούν όλους μας, και την ΚΥ και τις περιφερειακές υπηρεσίες και όλους τους εποπτευόμενους φορείς.
Υπερασπιζόμενοι τα ίδια ιδιοτελή συμφέροντα, με συντεχνιακές πρακτικές και μικροπολιτικά παιχνίδια με την πολιτική ηγεσία, οι «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» συνεχίζουν να διασπούν και να αποπροσανατολίζουν για μια ακόμα φορά τους εργαζόμενους. Αυτή τη φορά παραβιάζουν ακόμα και το ίδιο το καταστατικό του συλλόγου. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η απόφαση της τελευταίας συνέλευσης είναι αντικαταστατική, καθώς το αποτέλεσμα 174 υπέρ έναντι 117 κατά επί 300 ψηφισάντων, υπολείπεται σημαντικά της πλειοψηφίας των 3/4 που απαιτείται, αφού ουσιαστικά πρόκειται για καταστατική αλλαγή (αρθ. 3 και 15). Από το αρ. 3 συνάγεται υποχρεωτική συμμετοχή του Συλλόγου στο δευτεροβάθμιο όργανο του χώρου και ουδόλως προβλέπεται δυνατότητα επιλογής περί μη συμμετοχής ή επιλογής συμμετοχής σε άλλο δευτεροβάθμιο όργανο του χώρου, καθώς αφενός το καταστατικό αναφέρεται συγκεκριμένα στο δευτεροβάθμιο όργανο του χώρου και όχι (αφηρημένα) σε δευτεροβάθμιο όργανο, αποκλείοντας τέτοια δυνατότητα, κι αφετέρου κατά την ημερομηνία διεξαγωγής της ΓΣ και της ψηφοφορίας, έτερο δευτεροβάθμιο όργανο του χώρου δεν υφίσταται.

Καταγγέλλουμε:
·      την αντικαταστατική συμπεριφορά της πλειοψηφίας του ΔΣ, η οποία προέβη σε διαπραγματεύσεις με άλλους Συλλόγους για δημιουργία νέας Ομοσπονδίας, ενώ σύμφωνα με το αρ. 3 του καταστατικού μας ο Σύλλογος συμμετέχει και εκπροσωπείται από το Δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, εν προκειμένω από την ΠΟΣΥΠ (απόφαση αποχώρησης δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει). Μια συμπεριφορά, η οποία συνιστά σοβαρότατο λόγο κατάθεσης μομφής.
·      τον επιφανειακό και αντιφατικό χειρισμό στο ζήτημα της αξιολόγησης, καθώς κοινοποίησαν την εξώδικη γνωστοποίηση της ΑΔΕΔΥ, αναφέροντας ότι συμμετέχουμε σαν Σύλλογος στην απεργία-αποχή, αποσιωπώντας ότι η αποχώρηση από την ΠΟΣΥΠ συνιστά αυτόματα και αποχώρηση από την ΑΔΕΔΥ και φυσικά την αντίστοιχη κάλυψη που παρέχει.
·      το θράσος να μας προτείνουν θέσεις στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή της υπό σύσταση νέας ομοσπονδίας.
·      τον τυχοδιωκτισμό της πλειοψηφίας του ΔΣ, η οποία διασπά το κίνημα και οδηγεί σε απρόβλεπτα αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν έως και τη δημιουργία άλλου Συλλόγου εντός της ΚΥ.
·      τον τρόπο χειρισμού των συνεδριάσεων του ΔΣ και των ΓΣ από την πλειοψηφία του ΔΣ, μέσω χουλιγκανισμών, τραμπουκισμών, ψεμάτων, μισόλογων και συκοφαντιών, παντελούς έλλειψης σεβασμού στο σώμα της Γ.Σ., συντεχνιακών συμπεριφορών, μεθοδεύσεων των πρακτικών που διαμορφώνονται κατά το δοκούν.

Η παρούσα ανακοίνωση-καταγγελία απευθύνεται και στην ΠΟΣΥΠ και στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ, για δικές τους ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος στο Υπουργείο Παιδείας.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δ.Α.Σ. Συλλόγου Κ.Υ. ΥΠ.Π.Ε.Θ. (Π.Α.ΜΕ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου