Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 4/2022

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 4/2022

Την Παρασκευή 27-05-2022 και την Δευτέρα 30-05-2022 πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις του ΔΣ με μοναδικό θέμα τη συγκρότηση Προεδρείου. Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων είχε θέσει προς συζήτηση και μια σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων για την ημερήσια διάταξη (βλ. Ενημερωτικό δελτίο 3), τα οποία δεν συζητήθηκαν λόγω της αντικαταστατικής δήλωσης της παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» ότι δεν θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του ΔΣ για άλλα θέματα εφόσον δεν συγκροτείται Προεδρείο.

Σχετικά με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» επανέλαβαν την πρόταση για εκ περιτροπής Προεδρείο, ενώ η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» υπέβαλε ουσιαστικά μία νέα πρόταση και όχι τρεις (και ούτε πέντε συνολικά), όπως διατείνεται για το θεαθήναι, αφού εξαρχής είχαμε δηλώσει ότι δεν μπορούμε ούτε να συμμετέχουμε ούτε να στηρίξουμε Προεδρείο με δυνάμεις που διαφωνούμε ριζικά σε θεμελιώδη ζητήματα και τα οποία αποτελούν κόκκινες γραμμές για μας, όπως το ζήτημα της αξιολόγησης, του αντεργατικού αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη, τροποποίησης καταστατικού και άλλα. Μάλιστα η ίδια η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» γράφει «Δεν θα είχε νόημα να συγκροτηθεί ένα Προεδρείο και μετά να μην υπήρχε συναίνεση σε κανένα θέμα, καθιστώντας το ΔΣ ανίκανο να λειτουργήσει και να πάρει οποιαδήποτε απόφαση». Επομένως οι προτάσεις τους προς εμάς ήταν προδήλως προσχηματικές. Η δική μας πρόταση ήταν αν δεν συγκροτηθεί Προεδρείο και την Δευτέρα να πάμε σε Γενική Συνέλευση προκειμένου να ενημερωθεί και να αποφασίσει σχετικά.

Την Δευτέρα η πρόταση της «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» ήταν να συγκροτηθεί προεδρείο με κενή τη θέση του Αντιπροέδρου με εναλλαγή ανάμεσα στις παρατάξεις «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» και «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» στη βάση ενός κειμένου συμφωνίας επιεικώς απαράδεκτου κατά την άποψή μας. Στο δισέλιδο αυτό κείμενο δεν γίνεται αναφορά σε κανένα από τα προβλήματα που χρήζουν επίλυσης (εκτός από «τη χορήγηση καρτών ΟΑΣΑ, τη λειτουργία των κατασκηνώσεων και των θερινών camps και τη διαχείριση της αιμοδοσίας» για τα οποία συκοφαντικά μας εγκαλούν ότι δεν συναινούμε να επιλυθούν), αλλά το πως θα δεσμεύεται η μια παράταξη έναντι της άλλης ως προς την εναλλαγή. Επιπλέον, στη μεταξύ τους συζήτηση επί μιάμιση ώρα αποκλειστικό θέμα ήταν οι ημερομηνίες διεξαγωγής του συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Για τον Σύλλογό μας ούτε κουβέντα. Όσο για τη «θετική πορεία» της Ομοσπονδίας, ας μας πουν τι ακριβώς έκανε. Για τα πραγματικά προβλήματα ούτε κουβέντα!

Προφανώς η λειτουργία του συλλόγου για τις άλλες δύο παρατάξεις, είναι εφικτή μόνο αν συμφωνεί με τη δική τους οπτική και μόνο αν συνοδεύεται κι από «θέση». Γιατί; Για να διαιωνίζεται η απραξία, η ατολμία, η αδιαφάνεια και η διακοσμητική λειτουργία του συλλόγου στα πραγματικά προβλήματα.

Η διάθεση των καρτών ΟΑΣΑ, η λειτουργία των κατασκηνώσεων και όλα τα συναφή θέματα, δεν είναι «ευγενική παραχώρηση» του εκάστοτε Δ.Σ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και είναι απαράδεκτο να εργαλειοποιούνται από τις παρατάξεις των «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» και «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ», προκειμένου να κατασκευαστεί το δήθεν κενό στη διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους.

Εξ αρχής είχαμε πει ότι θα τα βρουν μεταξύ τους γιατί εκτός από τις θέσεις (σε Σύλλογο και Ομοσπονδία) δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Στα βασικά ζητήματα συμφωνούν μεταξύ τους, π.χ. και αναφορικά με την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, οι μεν «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» έστειλαν mail στην εκπνοή της προθεσμίας 27/5 ημέρα Παρασκευή στις 14.05!, η δε «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», ενώ συμφωνεί με την αξιολόγηση, απλά κοινοποίησε το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ! Η επιλογή σύμπραξης με τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές είναι κοινός τόπος. Οποιαδήποτε συζήτηση για μαχητικές διεκδικήσεις τουλάχιστον τους ξενίζει. Θέλουν ένα Σύλλογο, οτιδήποτε άλλο εκτός από  αγωνιστικό και μαχητικό σύλλογο-σωματείο εργαζομένων, άβουλο και πειθήνιο. Το επόμενο διάστημα και μετά τη συγκρότηση του Προεδρείου αυτά που λέμε θα επιβεβαιωθούν για άλλη μια φορά στην πράξη.

Εμείς θα είμαστε εκεί με προτάσεις και διεκδικητικό πλαίσιο, …δεν καθόμαστε απλά στην άκρη και χαμογελάμε (όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια του ΔΣ)!

Αυτοί τι θα κάνουν; Θα πάρουν θέση; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα!

Τέλος, αν δεν καταστεί εφικτό οι παραπάνω παρατάξεις, να τα βρουν μεταξύ τους, κατά την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Σ.Υ.Κ.Υ.Υ.Π. την Τρίτη 7-6-2022, η πρόταση της «Πρωτοβουλίας Εργαζομένων» είναι να συγκληθεί Γενική Συνέλευση, το συντομότερο δυνατόν, που θα λάβει απόφαση για τη λειτουργία του Συλλόγου για το επόμενο διάστημα.

 Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου