Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η οικονομική κρίση έδωσε την ευκαιρία στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του να επιχειρήσουν να σπάσουν τη μονιμότητα στο δημόσιο. Ένα ζήτημα που τους έκαιγε από καιρό και έψαχναν ευκαιρία να το πάρουν πίσω. Οι διαθεσιμότητες, οι καταργήσεις οργανικών θέσεων των πρώτων ετών της κρίσης και των μνημονίων ήταν ένα πρώτο βήμα. Ωστόσο, έβγαλε τον κόσμο του δημοσίου στο δρόμο, έφερε τις κυβερνήσεις απέναντι σε ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης και δεν έφερε τα επιθυμητά για το σύστημα αποτελέσματα.

Η αξιολόγηση ήρθε για να καλύψει αυτό το κενό. Να πατήσει πάνω στο ιδεολόγημα των άχρηστων δημοσίων υπαλλήλων που δήθεν δεν θέλουν να δουλέψουν και αποφεύγουν την αξιολόγησή τους γιατί είναι ανεπαρκείς και κυρίως να δημιουργήσει μια δεξαμενή υποψηφίων απολυμένων που εντέλει θα νοιώθουν και υπεύθυνοι για αυτό. Το χοντροκομμένο σύστημα αξιολόγησης του Μητσοτάκη το 2014, ξεσήκωσε μεγάλη θύελλα και τελικά δεν εφαρμόστηκε. Προετοίμασε όμως την αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε με μικρές διαφοροποιήσεις, για να φτάσουμε στο νομοσχέδιο του Βορίδη όπου αυτή τη φορά, προβλέπεται οι υπάλληλοι του δημοσίου να αξιολογούνται «έμμεσα», ενώ στο επίκεντρο μπαίνουν οι προϊστάμενοι. Επίσης προβλέπεται και αμοιβή με μπόνους για τους καλούς και αποδοτικούς υπαλλήλους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση, σε κάθε αξιολόγηση με όποιο μανδύα και να εμφανιστεί, γιατί αποτελεί μέσο χειραγώγησης, πειθάρχησης και υποταγής, εργαλείο για απολύσεις, μισθολογική καθήλωση, χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών και των εργασιακών ελευθεριών. Συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση, όμως χωρίς αυταπάτες ότι δίχως αγώνες και μαζικές διαδικασίες ανατρέπονται οι νόμοι και οι πολιτικές του συστήματος. Η άρνησή μας να συμμετάσχουμε εκφράζει τη θέλησή μας να αντισταθούμε σ΄ αυτή την πολιτική, να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αγωνιστούμε για τις συλλογικές κατακτήσεις μας.

Καταθέτουμε ατομικά τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση (συνημμένο έγγραφο) και την κοινοποιούμε στο Σύλλογό μας, αφού το ΔΣ με ευθύνη των δύο παρατάξεων (βλ. Ενημερωτικό Δελτίο 3) δεν θα συγκεντρώσει τις δηλώσεις ώστε να κατατεθούν συλλογικά, πηγαίνοντας πιο πίσω και από τη θέση που είχε το ΔΣ με την προηγούμενη σύνθεσή του.

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου