Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 2/2022

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 2/2022

Την Πέμπτη 05-05-2022 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη:
- Εκλογή προεδρείου
- Έγκαιρη και ομαλή λειτουργία των Κατασκηνώσεων
- Καθαριότητα και λειτουργία τουαλετών/χώρων εργασίας
- Υγειονομικά θέματα προστασίας από τον κορωνοϊό/Διαχείριση κρουσμάτων στο Υ.ΠΑΙ.Θ.
- Υλικοτεχνική υποδομή/εξοπλισμός
- Διαχείριση προσωπικού
- Κάρτες ΟΑΣΑ.

Αναλυτικά ανά θέμα:
1. Εκλογή προεδρείου. Οι παρατάξεις ενέμειναν στις προτάσεις τους (βλ. Ενημερωτικό δελτίο 1) και εκ νέου δεν κατέστη δυνατή η εκλογή προεδρείου. Στη συνέχεια, η Τόνια Μητσοτάκη διατύπωσε την άποψη ότι, ως πλειοψηφίσασα σύμβουλος, εκείνη θα προεδρεύει στις συνεδριάσεις του ΔΣ και ότι δεν μπορεί να εξεταστεί κανένα άλλο θέμα μέχρι να γίνει εκλογή προεδρείου και να οριστούν οι ρόλοι. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι καταστατικά τις θέσεις Προέδρου και ταμία κατέχουν μέλη του πλειοψηφίσαντος ψηφοδελτίου. Ως Πρωτοβουλία Εργαζομένων, αντιτείναμε ότι δεν υπάρχει στο καταστατικό κάτι τέτοιο και ότι ομόφωνα στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία και θέματα ημερήσιας διάταξης προκειμένου να μην υπάρξει αδράνεια του ΔΣ, επομένως δεν μπορεί να το αρνείται τώρα. Δεδομένου ότι στο άρθρο 10 του Καταστατικού προβλέπεται ότι μέχρι την εκλογή προεδρείου το Δ.Σ. λειτουργεί συλλογικά σαν προεδρείο, η Βασιλική Καρκάνη πρότεινε να τηρηθεί αλφαβητική σειρά για τον προεδρεύοντα κάθε συνεδρίασης (μέχρι την εκλογή προεδρείου), ο οποίος θα συντονίζει και θα συντάσσει το σχετικό πρακτικό. Η σχετική πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία και έλαβε τέσσερις (4) θετικές ψήφους, επομένως έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία. Προεδρεύουσα της σημερινής συνεδρίασης, κατ’ αλφαβητική σειρά, ήταν η Βασιλική Καρκάνη.
Το θέμα της εκλογής προεδρείου θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, η οποία ομόφωνα ορίστηκε για την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, ώρα: 09:30, μαζί με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξη. (βλ. παρακάτω).
Στη συνέχεια η προεδρεύουσα πρότεινε να συζητηθούν ως επείγοντα τα θέματα ορισμού εκπροσώπου για το τριμελές όργανο αξιολόγησης των υποψηφίων προς μετάταξη ή απόσπαση στο πλαίσιο των κύκλων κινητικότητας, χορήγησης καρτών ΟΑΣΑ, λειτουργίας της κατασκήνωσης και των θερινών camps. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
2. Για το θέμα του ορισμού εκπροσώπου (ως παρατηρητή) του Συλλόγου Υπαλλήλων Κ.Υ. για το τριμελές όργανο για την αξιολόγηση των υποψηφίων προς μετάταξη ή απόσπαση στο πλαίσιο των κύκλων κινητικότητας έτους 2022 εκ μέρους μας προτείναμε τη συναδέλφισσα Λίνα Πανταζή και η παράταξη «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» τον Δημήτρη Φούγια. Ορίστηκε κατά πλειοψηφία ο τελευταίος με 6 ψήφους.
3. Για το θέμα της χορήγησης καρτών ΟΑΣΑ 2022, η Ευαγγελία Πάντα, ο Θανάσης Ρούσκας και ο Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης ανέλαβαν να συνεργαστούν για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η σχετική διαδικασία (συνεννόηση με Τράπεζα, λογιστή του Συλλόγου, κοινοποίηση σχετικής ανακοίνωσης προς όλους τους ενδιαφερόμενους κλπ.).
4. Για το θέμα της λειτουργίας της κατασκήνωσης, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο παρατάξεων «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» και «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» για το αν θα ζητηθεί ως Ομοσπονδία ή ως Σύλλογος. Προτείναμε την συνδυαστική λύση να ζητηθεί από τον Σύλλογό μας (και από το Σύλλογο της Ακαδημίας Αθηνών) στο όνομα της Ομοσπονδίας, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της τελευταίας. Συμφώνησαν όλοι και αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει άμεσα αίτημα εκ μέρους του Συλλόγου για παραχώρηση των καταλυμάτων στην Ομοσπονδία (ΟΣΕΚΔΥΠ). Δεδομένου ότι η θητεία του ΔΣ της ΟΣΕΚΔΥΠ έχει λήξει από 31-12-2021, τέθηκε το ζήτημα της ανάγκης για άμεση σύγκληση του συνεδρίου της ΟΣΕΚΔΥΠ, ώστε το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας που θα προκύψει να είναι σε θέση να μεριμνήσει εγκαίρως για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων. Για τον λόγο αυτό, συμφωνήθηκε ομόφωνα να προγραμματιστεί το συνέδριο της ΟΣΕΚΔΥΠ στις 19 και 20 Μαΐου 2022. Ως Πρωτοβουλία Εργαζομένων, για μια ακόμα φορά θέσαμε έντονα το ζήτημα της εκκρεμότητας υποβολής του οικονομικού απολογισμού της λειτουργίας των κατασκηνώσεων εκ μέρους του προέδρου της επιτροπής, πολλώ δε μάλλον που είχε δεσμευτεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης να το κάνει άμεσα. Δεσμεύτηκε και πάλι ότι αυτή τη φορά θα το πράξει εντός του Μάη 2022. Επιπλέον, από τη συζήτηση προέκυψε ότι δεν έχει ανοιχτεί λογαριασμός στο όνομα της Ομοσπονδίας και ότι ο ταμίας κρατάει τα χρήματα σε μετρητά. Γεγονός το οποίο δεν ήξεραν και άλλα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου.
5. Σχετικά με την οργάνωση της συμμετοχής τέκνων των υπαλλήλων του Υ.ΠΑΙ.Θ. σε θερινά camps, η Βασιλική Καρκάνη, ο Δημήτρης Φούγιας και η Αγγελική Μαλαφούρη θα αναλάβουν να συνεργαστούν για την ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.
6. Σχετικά με ζητήματα υγιεινής στον χώρο εργασίας (καθαριότητα, λειτουργία τουαλετών, κλιματιστικών κλπ.), η Τόνια Μητσοτάκη, ο Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης και η Ευαγγελία Πάντα ανέλαβαν την επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (προφορικά και γραπτώς), ώστε να γνωρίζουμε αν έχουν δρομολογηθεί ήδη διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων, για τα οποία έχει γίνει ήδη αίτημα με σχετικό έγγραφο από το προηγούμενο ΔΣ, όπως ενημέρωσε η Τόνια Μητσοτάκη. Αν ναι, με τι χρονοδιάγραμμα. Αν όχι, να γίνει συνάντηση άμεσα με την υπουργό. Σε περίπτωση αδράνειας να ενημερωθεί ο Σύλλογος και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες περαιτέρω ενέργειες/δράσεις κινητοποίησης.
7. Σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών covid εντός του Υπουργείου, ως Πρωτοβουλία Εργαζομένων, ζητήσαμε να ενημερώνεται το ΔΣ για την πορεία των κρουσμάτων στην Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ. με συμμετοχή μέλους του Συλλόγου. Επειδή ο κορωνοϊός είναι εδώ και χρειάζεται προσοχή, ανεξαρτήτως τι λέει η κυβέρνηση, προτείναμε σύσταση 3μελούς επιτροπής που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει εκ μέρους του Συλλόγου. Εφόσον υπάρχει μόνιμος ιατρός να συμμετέχει και αυτός. Προτείναμε την Ελένη Σταματίου-Μαυροπαίδη, λόγω εξειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία, της ενασχόλησης με το ζήτημα και προηγούμενης εμπειρίας (μετάταξη από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής). 
Επιπλέον, ζητήσαμε παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας με την πρόσληψη μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, 2 ιατρών και 2 νοσηλευτών και συνταγογράφηση εξετάσεων για όλους. Επίσης ζητήσαμε να μας κοινοποιηθεί το Μνημόνιο συνεργασίας του ΥΠΑΙΘ με την Υγειονομική Περιφέρεια, ώστε να ξέρουμε τι ακριβώς προβλέπει. Αποφασίστηκε να οριστεί τριμελής ομάδα (Ελένη Σταματίου-Μαυροπαίδη, Ειρήνη Μανιού, Τόνια Μητσοτάκη), η οποία θα αναλάβει την επικοινωνία με το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Κόπτση, ώστε να ενημερώνεται ο Σύλλογος για την πορεία των κρουσμάτων.
8. Ακολούθως, τέθηκε από συνάδελφο που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ, το ζήτημα της ύπαρξης νομοθετικού κενού ως προς την πρόβλεψη αδειών των δημοσίων υπαλλήλων για ιατρικές εξετάσεις. Το θέμα θα τεθεί ενώπιον της ΟΣΕΚΔΥΠ και της ΑΔΕΔΥ και των πολιτικών κομμάτων.
Λόγω της πληθώρας και του επείγοντος των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τα ανωτέρω, τα θέματα υλικοτεχνικής υποδομής/εξοπλισμού και διαχείρισης προσωπικού θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.

Τέλος, ως Πρωτοβουλία Εργαζομένων, θέσαμε και τα ακόλουθα θέματα για επόμενη/επόμενες συνεδρίαση/εις του ΔΣ:
- Στην αρχή κάθε συνεδρίασης να γίνεται απολογισμός πεπραγμένων εφαρμογής των αποφάσεων επί των θεμάτων της προηγούμενης συνεδρίασης του ΔΣ.
- Οικονομικά αιτήματα, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μειώσεις στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και ειδών πρώτης ανάγκης (ΔΕΗ, φυσικό αέριο, τρόφιμα κ.λπ.).
- Ασφάλεια κτιρίου. Να ζητηθεί το πόρισμα της επιθεώρησης εργασίας και αν έχει γίνει συμμόρφωση με τις συστάσεις που είχαν γίνει. Εάν τα «κλεισίματα» ανοικτών χώρων, για να γίνουν γραφεία, εμπίπτουν σε παραβιάσεις ασφάλειας κλπ (προφανώς ναι).
- Θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων (κάμερες κλπ). Να ενημερωθούμε  γι’ αυτά τα θέματα, από τους συναδέλφους των αρμόδιων υπηρεσιών  (ΠΣΕΑ, Δ/νση υλικοτεχνικής υποδομής, προμηθειών κλπ) και να έχουμε συνολική εικόνα, πριν αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες και γίνει ενημέρωση των συναδέλφων.
- Τροποποίηση καταστατικού, ώστε να προβλέπεται η πραγματική, ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική.
- Δημιουργία απεργιακού ταμείου.
Αποφασίστηκε τα παραπάνω θέματα, καθώς και το θέμα της λειτουργίας των κυλικείων, που τέθηκε από την Τόνια Μητσοτάκη, να συζητηθούν σε επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ.

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου