Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1/2022

 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1/2022 

Η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στο Υπ. Παιδείας υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της και συγκεκριμένα τη διαφάνεια και τη συμμετοχή όλων στις συλλογικές διαδικασίες και όχι απλώς την ανάθεση σε άλλους, με την ευκαιρία της νέας θητείας του ΔΣ προβαίνει στην ανοιχτή ενημέρωση των μελών του Συλλόγου μετά από κάθε συνεδρίαση του ΔΣ. Με αυτό τον τρόπο υπηρετείται (εν μέρει) η αρχή της λογοδοσίας των εκλεγμένων έναντι των μελών του συλλόγου, μιας από τις θεμελιώδεις αρχές του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος από την ίδρυσή του.

 Την Πέμπτη 14-04-2022 κλήθηκαν οι εκλεγέντες/εκλεγείσες των τριών παρατάξεων σε συνεδρίαση προκειμένου να συγκροτηθεί το νέο ΔΣ σε σώμα.

Η πρόταση της πλειοψηφούσας συμβούλου του πρώτου ψηφοδελτίου «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» (Τόνια Μητσοτάκη) ήταν η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Τόνια Μητσοτάκη

Ταμίας: Θανάσης Ρούσκας

Η πρόταση της πλειοψηφούσας συμβούλου του δεύτερου ψηφοδελτίου «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» (Ειρήνη Μανιού) ήταν η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Βίκυ Καρκάνη

Αντιπρόεδρος: Τόνια Μητσοτάκη

Γραμματέας: Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης

Ταμίας: Δημήτρης Φούγιας

Εμείς ως Πρωτοβουλία Εργαζομένων δηλώσαμε ότι με ομόφωνη απόφασή μας δεν αποδεχόμαστε καμία πρόταση για οποιαδήποτε θέση στο προεδρείο. Σε ερώτηση αν προτιθέμεθα να στηρίξουμε κάποια άλλη πρόταση απαντήσαμε αρνητικά. Στη συνέχεια η Τόνια Μητσοτάκη πρότεινε εκ περιτροπής άσκηση προεδρίας ανά έτος με πρώτη την ίδια και μετά από την «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ». Η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» απέρριψε την πρόταση αυτή.

Προκειμένου μάλιστα να μην υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεών μας και σε σχετικές ερωτήσεις για το πως θα λειτουργήσει το ΔΣ και ο Σύλλογος και για τις ευθύνες που έχουμε, τοποθετηθήκαμε ως εξής:

Ως Πρωτοβουλία Εργαζομένων αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, καθώς οι συνάδελφοι που μας τίμησαν με την ψήφο τους μας έδωσαν μία έδρα. Μεγαλύτερη ευθύνη για τη (μη) συγκρότηση του προεδρείου έχουν οι παρατάξεις που έλαβαν από 3 έδρες. Επιπλέον, οποιαδήποτε συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις θα έπρεπε να βασίζεται σε προηγούμενη κοινή δράση και σε κοινές αρχές, στοιχεία που δεν υπάρχουν εν προκειμένω. Ειδικότερα, ως προς την πρώτη πρόταση, οι «ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ» είναι μια παράταξη που προϋπήρχε, έχουμε δείγματα γραφής και την κρίνουμε ανεπαρκή και αποτυχημένη εκ των πεπραγμένων τους. Τι θ’ αλλάξει τώρα; Εφόσον δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των άλλων δύο παρατάξεων, ο μόνος δρόμος που μένει ώστε να λειτουργήσει και μάλιστα αποτελεσματικά το ΔΣ (σίγουρα αποτελεσματικότερα από ότι το προηγούμενο) είναι χωρίς προεδρείο. Κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτόγνωρο. Συμβαίνει σε αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία, ακόμα και στην ΑΔΕΔΥ. Το σημαντικό είναι το ΔΣ να είναι λειτουργικό και διεκδικητικό, να συμβάλει στην ενεργοποίηση του κόσμου. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται να υλοποιούνται με κάθε τρόπο, κυρίως αγωνιστικό. Γι’ αυτό προτείναμε να οριστεί, συγκεκριμένη ημερομηνία συνεδρίασης του ΔΣ σε σύντομο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένα θέματα ημερήσιας διάταξης. Εκ μέρους μας προτείναμε τα ακόλουθα θέματα:

· Τροποποίηση καταστατικού, ώστε να προβλέπεται η πραγματική, ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική, προς αποφυγή φαινομένων όπως, αυτό που συνέβη με την μη επανεκλογή της ΔΑΣ στο ΔΣ παρά την αύξηση του σχεδόν 53%. Πριν μερικά χρόνια είχαμε βρεθεί κι εμείς σε αυτή τη θέση.

· Υγιεινή και ασφάλεια, θέματα προστασίας από τον κορωνοϊό και διαχείρισης κρουσμάτων στο Υ.ΠΑΙ.Θ.

· Καθαριότητα και λειτουργία τουαλετών.

· Διαχείριση υλικού/εξοπλισμού, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι συνάδελφοι αγοράζουν με δικά τους έξοδα, από καρέκλες μέχρι μελάνια κ.λπ.

· Διαχείριση προσωπικού, υποστελέχωση υπηρεσιών, ανάγκη διορισμών, αυθαιρεσίες στις μετακινήσεις συναδέλφων κλπ.

· Οικονομικά αιτήματα, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μειώσεις στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και ειδών πρώτης ανάγκης (ΔΕΗ, φυσικό αέριο, τρόφιμα κ.λπ.).

· οι συνεδριάσεις να είναι ανοιχτές για όλα τα μέλη του Συλλόγου.

Συμφωνήσαμε να συζητηθούν τα θέματα της κατασκήνωσης και των καρτών ΟΑΣΑ, λόγων του επείγοντος, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Επίσης, συμφωνήσαμε το ζήτημα της πραγματικής απλής αναλογικής να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση μαζί με άλλα ζητήματα τροποποίησης του καταστατικού του Συλλόγου μας.

Το θετικό της συνεδρίασης ήταν ότι υπήρξε ομόφωνη βούληση, παρά την αδυναμία εκλογής προεδρείου, το ΔΣ και ο Σύλλογος να μην αδρανήσουν και να λειτουργήσουν κανονικά. Ως αποτέλεσμα συμφωνήθηκε να οριστεί συνεδρίαση αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα (λόγω προγραμματισμένης απουσίας μέλους/μελών) με συγκεκριμένα θέματα ημερήσιας διάταξης (βλ. σχετική ανακοίνωση του ΔΣ), τα υπόλοιπα θα τεθούν προς συζήτηση σε επόμενες συνεδριάσεις.

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου