Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Καταργούν το ΕΣΥ! Να μην τους αφήσουμε!

Καταργούν το ΕΣΥ!  Να μην τους αφήσουμε!

 

Όλοι και όλες στη στάση εργασίας, 1 Δεκέμβρη 2022, από 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου με αφορμή το νομοσχέδιο για την Υγεία, δίνοντας το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει ώρα 13:00 στη Βουλή με αίτημα την απόσυρση του Νομοσχεδίου Πλεύρη-Γκάγκα και τη μη ψήφισή του.

Να αποσυρθεί άμεσα αυτό το τερατούργημα, που καταργεί κάθε έννοια δικαιώματος δημόσιας δωρεάν περίθαλψης για τον λαό, διαλύει το ΕΣΥ και δίνει γη και ύδωρ σε όσους θησαύρισαν την περίοδο της πανδημίας, τους κλινικάρχες και τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.

Ζούμε σε μια περίοδο, που η εγκληματική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 40 χιλιάδες συνανθρώπους μας και συνεχίζεται ακόμη. Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ, που φυτοζωεί εδώ και μια δεκαετία υποχρηματοδότησης, φέρνει ένα σχέδιο νόμου που:

- Μετατρέπει το ΕΣΥ από δημόσιο σε ιδιωτικό και εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα ακόμα περισσότερους τομείς-λειτουργίες του δημόσιου συστήματος.

- Αλλάζει ριζικά τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ καταργώντας τη μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Δίνει τη δυνατότητα να έχουν ιδιωτικό ιατρείο και δικαίωμα συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές. Δικαίωμα που μέχρι σήμερα είχαν μόνο οι πανεπιστημιακοί, νομιμοποιώντας στη συνείδηση της κοινωνίας την έννοια της «πελατείας» στο ΕΣΥ για να έχει αποτελεσματική φροντίδα. Νομιμοποιούν το «φακελάκι», και καταργούν τη βασική ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ, δηλαδή στην ουσία καταργούν το ίδιο το ΕΣΥ.

- Προβλέπεται, επίσης, η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με σχέση μερικής απασχόλησης, σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, πληρωμένα από την τσέπη των ασθενών. Εισάγεται και επίσημα πλέον η χρηματική σχέση γιατρού-ασθενή . Όποιος έχει να πληρώσει, χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου, αλλά το γεμάτο πορτοφόλι…

Πρόκειται για ένα υγειονομικό έγκλημα. Συνέχεια και κορύφωση της ίδιας μνημονιακής, αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουμε τα δώδεκα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Μας επιστρέφει 45 χρόνια πίσω. Μιας πολιτικής υποταγμένης στις εντολές της ΕΕ, με ένα υποχρηματοδοτούμενο, υποστελεχωμένο και εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε:

  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων. ΜΕΘ, εξοπλισμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων, δωρεάν εξετάσεις.
  • Γενναία χρηματοδότηση της υγείας σε βάρος των εξοπλισμών, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής ελίτ, της εξυπηρέτησης του παράνομου και ληστρικού χρέους.
  • Πρωτοβάθμια δωρεάν φροντίδα υγείας με κέντρα υγείας σε κάθε δημοτική ενότητα, με 24ωρη λειτουργία και πλήρως στελεχωμένα.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ο οποίος θησαυρίζει από το δράμα του λαού.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία. Δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά, τοκετοί, εξωσωματικές για όλους και όλες.
  • Δωρεάν δημόσιες δομές για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων.

 Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπ. Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου